vrijdag 2 mei 2014

Wees blij dat je ze nog hebt van Yvonne KroonenbergWees blij dat je ze nog hebt - Yvonne KroonenbergVoor haar nieuwe boek over mantelzorg liep Yvonne Kroonenberg mee in een verpleeghuis. Ze sprak met senioren, verpleeghuisbewoners en zorgverleners van alle leeftijden.
Een heel actueel boek over mantelzorg.Elke verzorgende en iedereen die met ouderen te maken heeft zou dit boek moeten lezen. Yvonne heeft met ervaringsdeskundigen gesproken.
In dit boek laat Yvonne Kroonenberg mensen aan het woord die met deze omstandigheden te maken hebben: wanhopige, opofferende, boze en blije mantelzorgers. Dankbare en ondankbare senioren, verpleeghuisbewoners, verpleeghuiswerknemers, kinderen en kleinkinderen van alle leeftijden. Ze sprak deskundigen en liep mee in een verpleeghuis. Het is met humor geschreven en ze dekt ook over haar eigen ouderdom na en hoe of wat ze zou willen.
Een bemoedigend boek over een ingewikkelde levensfase voor ouderen en hun dierbaren.
Trefwoorden: ouder, ouderen, dood, zorg, mantelzorgers, ouders, liefde.

Auteur: Yvonne Kroonenberg
Titel: Wees blij dat je ze nog hebt
Uitgeverij: Atlas
Jaar van Uitgave: 2014
Blz: 192
Isbn: 
ISBN 9789045026190 (ms)

Beoordeling over dit boek:
Een boek dat de lezer confronteert, op een indringende wijze, met een realiteit waar de meesten onder ons mee worden belast, vroeg of laat, en dit langs beide kanten van het probleem. De mens wordt alsmaar ouder, en iedereen wil wel oud worden, maar niet zijn. Want oud worden is ook vaak hulpbehoevend worden. Waar vroeger de mensen werden opgevangen binnen de familie, werd dit meer en meer uitbesteed aan derden en instellingen. Maar ook deze tijd is aan het veranderen, en vandaag de dag worden meer en meer mensen toevertrouwd aan wat men ‘mantelzorg’ pleegt te noemen. Eigen kinderen en kleinkinderen worden opgevorderd om de oudere te begeleiden in een moeilijke periode van het leven, waar het allemaal niet meer zo vlotjes verloopt, en waarbij de zorg wordt toevertrouwd aan mensen die er ook niet altijd de tijd, de vorming, het geduld voor hebben. Deze situatie kan je niet in een oneliner vatten, want elke mens is anders en de manier waarop met zo’n situatie wordt omgegaan is natuurlijk zeer divers. Dit blijkt onder meer uit dit boek, waar de auteur een diepgaand veldonderzoek heeft gedaan, om op een duidelijke manier de verschillende situaties in kaart te brengen, de problemen en de mooie momenten op te lijsten, en ook de manier waarop de mensen omgaan met deze situatie. Want natuurlijk heb je veel mensen voor wie dit allemaal geen probleem hoeft uit te maken, waarbij dit evident is, en waarbij het lot wordt gedragen zoals het hoort,… Maar ook velen kunnen dit maar moeilijk verwerken, zowel materieel als psychisch… Ouderen die niet aanvaarden om onder de hoede van hun kinderen te zitten, kinderen die de ondankbaarheid niet begrijpen, de confrontaties van gewoonten, levens, regels, het verstoren van een leven,… tal van situaties die hier op een zeer begrijpelijke wijze worden gebracht doorheen de getuigenissen van die verschillende betrokkenen die ons een beeld weten te geven van de omstandigheden waarin dit allemaal kan lopen
.


Geen opmerkingen: