dinsdag 23 april 2013

Vele hemels boven de zevende van Griet Op de Beeck

'Een wondermooi debuut'. [HP/de Tijd]

Meerstemmig familieverhaal

Vele hemels boven de zevende is een meerstemmig familieverhaal. Het wordt verteld door vijf personages, die elk een poging doen om het leven zo goed mogelijk te leven. En hoe dat moet, daar zijn ze nog niet helemaal achter, maar de schoonheid van dit boek zit in de pogingen van de personages om ‘hard en goed en schoon en wild’ te leven.

Eva’s verleden speelt een grote rol, maar van wat er precies allemaal is voorgevallen in haar kindertijd krijgt de lezer slechts een glimp te zien.
Ook Eva’s vader Jos, vertelt zijn verhaal. Hij heeft een grote escape-drift; hij kan het leven alleen aan na een aantal borrels. En zodra de emoties hoog oplopen, vertrekt hij steevast naar buiten om een peuk te roken. Hij loopt al jaren met een verschrikkelijke geheim rond, dat hem van binnen verteert.

Elsie, Eva’s getrouwde zus krijgt een affaire met de kunstenaar Casper. Hun liefdesverhaal lees je vanuit het perspectief van zowel Elsie als Casper. Het is een overrompelende hartstochtelijke liefde, maar Elsie durft er niet voor te kiezen, ze is bang om haar veilig opgebouwde leven met echtgenoot en twee kinderen ervoor af te breken.
Het laatste perspectief is van Lou, Elsie’s twaalfjarige dochter. Eva is haar lievelingstante, Eva en zij praten veel met elkaar. De affaire van haar moeder gaat een beetje aan haar voorbij, zij heeft haar eigen beslommeringen met vriendinnen op school, met haar eigen angsten en twijfels.
Bron: http://cult.thepostonline.nl/2013/04/18/vele-hemels-boven-de-zevende-griet-op-de-beeck/

Vele hemels boven de zevende is een mooi geschreven, triest, verhaal. De dialogen zijn beschreven in typisch Vlaamse woorden, uitdrukkingen en zinnen.  Een verhaal dat je meeneemt en dat na lezing stemt tot nadenken (YG).

Deze debuutroman van Griet Op de Beeck kreeg veel lovende recensies. 
Titel: Vele hemels boven de zevende
Auteur: Griet op de Beeck
Uitgeverij: Prometheus
Blz: 271 pagina’s

Geen opmerkingen: