donderdag 4 april 2013

Leonie Jansen Geheim: het oorlogsverhaal van mijn vader

Op een bepaald moment in haar leven voelde zangeres en regisseur Leoni Jansen het verlangen opkomen om een pelgrimsreis naar Santiago de Compostella te ondernemen. Tijdens die tocht merkt ze opeens dat ze niet langer alleen loopt, haar overleden vader blijkt haar gezelschap te houden.
Deze bijzondere ervaring is het begin van haar speurtocht naar het oorlogsverleden van haar vader. Dat verleden was tot dan toen tamelijk onbekend voor haar; toen ze zestien was vertelde haar vader dat hij "fout" was geweest in de oorlog. Veel vertelt hij niet en zij vraagt niet door.
Tien jaar na zijn dood, in 2008, wandelt Leoni de Camino. Ze wordt nieuwsgierig naar hem, zijn leven en zijn keuzes.

Ze besluit terug te gaan naar de plaatsen waar haar vader geweest is. Haar zoektocht bracht haar onder andere naar Tunesie (hij vocht onder Rommel in het Afrikakorps), Texas (waar hij werkte tussen zwarte katoenplukkers),Veenhuizen en Vught. Geleidelijk aan ontstond het verlangen om uiting te kunnen geven aan haar gevoelens. Hoe heeft zijn keuze het leven van vader en dochter getekend?
Aanvankelijk kan Leoni zich maar moeilijk een voorstelling maken van die verborgen levensfase van haar vader, ze heeft eerder het gevoel dat ze het verhaal van een vreemde aan het ontdekken is.

Bijzonder vind ik het fragment over het plastic figuurtje dat een Duitse soldaat uit het “Afrika-korps” voorstelt. Leoni heeft zo’n soldaatje gekocht en wanneer ze beschrijft hoe ze de onderdelen van elkaar losmaakt om vervolgens het figuurtje op de juiste manier in elkaar te zetten, is dit symbolisch. Want ook het leven van haar vader tracht ze stukje voor stukje te ontrafelen om vervolgens alle stukjes samen te voegen tot het ware verhaal van haar vader.
Dit lucht haar uiteindelijk op omdat ze eindelijk inzicht heeft gekregen in haar vader en ze zich ook niet verantwoordelijk voelt voor wat hij gedaan heeft in de oorlog. Evenmin voelt ze schaamte, omdat het toch zijn eigen keuze was.
Dankzij haar zoektocht is ze in staat om naar haar relatie met haar ouders te kijken.
Dit maakt het boek tot een aangrijpend, persoonlijk verslag.

Inmiddels heeft Leoni ook een muzikale voorstelling gemaakt, waarmee ze de komende tijd in de theaters te zien zal zijn.(DR) 
Auteur                   Leoni Jansen 
Titel                       Geheim: het oorlogsverhaal van mijn vader
Uitgeverij              De Kring
Jaar van uitgave    2013, 223 blz,
ISBN10                 9491567063 
ISBN13                 9789491567063   


Geen opmerkingen: