vrijdag 27 januari 2017

De gijzelaar van Karin Giphart

De gijzelaarHet leven is net ganzenborden. Je kunt altijd opnieuw beginnen, tenzij je in de put blijft zitten. Karin Ellen Giphart (Dordrecht, 29 oktober 1968) is een Nederlandse auteur en singer-songwriter. In 2005 debuteerde zij met de roman Maak me Blij en de CD And she bites.
Karin Giphart werd geboren in Dordrecht, als tweede kind van een huisvestingsambtenaar en Wijnie Jabaaij, die van 1977 tot 1989 lid van de Tweede Kamer was voor de PvdA. Haar vader en moeder scheidden toen Karin acht jaar oud was. Zij bleef bij haar moeder wonen, terwijl haar broer (Ronald Giphart) met zijn vader meeging.

Karin is afgestudeerd in Engelse literatuur en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter. Op haar dertigste realiseerde zij zich dat ze lesbisch was.


"Waarom is er zo weinig aandacht voor?" vroeg een psychologe zes jaar geleden aan Karin Giphart. Ze doelde daarmee op de vele vluchtelingen die voor de Italiaanse kust verdronken en op de misstanden die ze tijdens haar werk met getraumatiseerde asielzoekers in de opvangcentra tegen kwam. Ze vond dat Karin er een boek over zou moeten schrijven. Karin wilde dat wel, maar pas na een bezoek aan het grootste asielzoekerscentrum van Nederland in Ter Apel en een gesprek met een tolk nam het verhaal in haar hoofd vastere vormen aan. Het resultaat is de compacte roman De gijzelaar, dat uitkomt in een jaar waarin we iets minder vaak het woord vluchtelingencrisis in de mond nemen, maar waar we nog altijd spreken over een vluchtelingenprobleem.

Jowi Groenendijk is een succesvol traumatherapeute, gespecialiseerd in psychische schade bij asielzoekers. Ze heeft een nieuwe praktijk geopend in Groningen, dicht bij Ter Apel, maar vult haar dagen met alles behalve therapie geven. Ze herkent zichzelf niet meer. Ze snauwt tegen haar puberdochter en houdt de vluchtelingen en hun ellende op afstand. Ze overweegt ermee te stoppen. Op Eerste Kerstdag krijgt ze een telefoontje van een voormalig cliënt. Hij wil dat ze onmiddellijk naar Ter Apel komt. Hij zegt dat zij de enige is die kan helpen. En dus gaat ze.

Thema's vluchtelingenproblematiek, Therapeute die het zelf ook moeilijk heeft en haar eigen leven onder de loep neemt en in cursief gedrukte letters dit van haar af schrijft. Moeilijk verhouding met haar puberdochter Julia.

Geen opmerkingen: