vrijdag 2 mei 2014

Twee wegen van Per Petterson

Dit boek was het boek van de maand van DWDD maart 2014.
IK houd van scandinavische literatuur en scandinavische thrillers. Spannend, mooie landschappen en de psyche van de personen wordt goed weergegeven.
In het boek de twee wegen gaat het om 2 mannen van middelbare leeftijd die elkaar uit het oog verloren zijn en door een ontmoeting op een brug elkaar weer treffen.
Deze 2 mannen hebben als kinderen een bijzondere vriendschap gehad. Beiden kwamen uit probleemgezinnen en vonden steun bij elkaar.Het boek is niet chronologisch verteld. Via flashbacks komen we  te weten waarom de vriendschap toen is verbroken.
Auteur: Per Petterson
Titel: Twee wegen
Uitgeverij: De Geus
Blz: 315
Isbn: 9789044526431 (ms)

recensie nbd
Dit is de vijfde Nederlands vertaalde roman van de meer dan eens bekroonde Noorse schrijver (1952). Dit prachtige boek opent met een vluchtige, toevallige ontmoeting van twee jeugdvrienden die elkaar 35 jaar niet gezien hebben. Daarna gaat het verhaal naar de jaren zestigb van de 20e eeuw, naar het stadje Mørk in de gemeente Skedsmo, waar Tommy en Jim opgroeiden. De auteur geeft beiden het woord, en ook Tommy's iets jongere zusje Siris. De jongens zijn bijna als broers met elkaar verbonden. Jim woont alleen met zijn moeder en weet niet wie zijn vader is. Tommy heeft een gewelddadige vader. Zijn moeder loopt weg en verdwijnt spoorloos. Als Tommy op z'n dertiende de situatie niet meer aan kan, slaat hij zijn vader met een knuppel. De volgende dag is vader met de noorderzon vertrokken. Tommy en zijn zusjes worden in pleegezinnen geplaatst. De vrienden verliezen elkaar uit het oog. Opent de ontmoeting een nieuwe weg of is het te laat? Een besliste aanrader.

Geen opmerkingen: