dinsdag 28 oktober 2008

Lijfsbehoud van Barbara Stoeltie


Barbara Stoeltie (1944) publiceert sinds 1984, samen met haar man René als fotograaf, boeken over kunst, design, architectuur en lifestyle. Lijfsbehoud is haar debuutroman De hoofdpersoon, Elly Weinberg heeft na het horen van het overlijdensbericht van haar moeder de tijd om te beslissen om wel of niet aanwezig te zijn op haar begrafenis.
In deze dagen voor de begrafenis wordt de moeilijke verhouding tussen moeder en dochter duidelijk. Elly is de dochter van Joodse ouders die ondergedoken hebben gezeten in de 2e Wereldoorlog. Haar vader David, heeft in 1956 zelfmoord gepleegd toen Elly nog klein was. Daarna heeft de dominante moeder een haat-liefde verhouding met haar dochter gehad. Via flash-backs en gesprekken met derden komen we meer over haar vader te weten en het hoe en waarom van het handelen van de moeder.Ondanks het moeilijk onderwerp makkelijk te lezen en zelfs soms met humor geschreven Luister naar een fragment.
Auteur: Barbara Stoeltie
Titel: Lijfsbehoud
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: 9789046803486 (ms)

In lijfsbehoud vertelt Stoeltie het verhaal van Elly Weinberg. Haar moeder is overleden en ze weet nog niet of ze wel naar de begrafenis gaat. Haar hele leven heeft ze een moeizame verhouding met haar gehad. Haar vader heeft zelfmoord gepleegd toen ze 12 was. Allerlei pijnlijke herinneringen schieten haar te binnen. Haar moeder heeft een trauma opgelopen door de zelfmoord van haar man en door nog een feit, waar Elly later door een bekende van haar moeder achter komt. Het karakter van de moeder is afstandelijk en wordt enkel beschreven vanuit Elly’s optiek. De zuster van haar moeder, tante Suzy wil beslist dat ze op de begrafenis komt en regelt hiervoor ook allerlei zaken. Elly heeft in haar leven verschillende verhoudingen met altijd jongere mannen, maar haar oudere vriend Paul komt steeds opnieuw in beeld. Deze vriend Paul wordt overigens door haar dominante moeder niet getolereerd. Wat voor iemand Paul is komt men als lezer niet te weten. Alleen neemt hij het steeds weer op voor Elly. Toch blijft Elly zo aan haar moeder hangen, dat ze steeds na het einde van een relatie weer bij haar gaat wonen. Ingewikkeld is de verhouding met haar moeder zeker< Is dit verhaal autobiografisch? Daar kom je als lezer niet achter. Het wachten is op Stoeltie’s volgende roman. (MW 23-11-2008)

Geen opmerkingen: