zondag 26 oktober 2008

Lange dagen van Pia de Jong


De 14 jarige Eva moet met haar vader en moeder en broer op vakantie naar Lapland. De vader wil koste wat kost zijn gezin een ongerept stuk natuur in Lapland laten zien nadat hij hierover een artikel gelezen heeft in Time-Life. Zij moeten dat volgens hem gezien en meegemaakt hebben voordat ook dit verdwenen is zoals alles wat verdwijnt in de natuiur door toedoen van de mens. De vader heeft het niet naar zijn zin op zijn werk en is een tiran en gaat heel ver met dit idee over Lapland en sleept zijn gezin daarin mee met alle risico´s van dien. De dood ligt voortdurend op de loer. De moeder is erg volgzaam. We zien het hele gebeuren door de ogen van de dochter, die nog te jong is om tegen haar vader in opstand te komen. De broer wordt door de vader ook niet vol aangezien en daarom gaat er een student civiele techniek mee, Axel, die de ideeen van de vader aanhangt.
Het boek is spannend geschreven. Je wil weten hoe het afloopt. Maar je ziet ook goed hoe de verhoudingen binnen het gezin zijn. Het boek wordt vergeleken met Nooit meer slapen van WFHermans en heeft als debuut veel lovende recensies gekregen.
Pia de Jong is psychologe en schreef eerder korte verhalen. In 2008 kwam haar romandebuut "Lange dagen" uit. In datzelfde jaar verscheen ook haar eerste kinderboek: "Arthur en de blauwe vogel". Twee van haar korte verhalen wonnen de 'Duizend woorden' wedstrijd.Luister naar haar in het cultuurprogramma De Avonden.
Titel: Lange dagen
Uitgeverij: Prometheus
Jaar van uitgave: 2008
ISBN: ISBN: 9789044611960 (MS)

Geen opmerkingen: