woensdag 16 september 2020

Fresia"s voor mevrouw Brak van Jannetje Koelewijn

Vervolg op de hemel bestaat niet besproken op dit blog op 27 oktober 2011:


Er verschijnen regelmatig boeken die een mooi tijdsbeeld geven aan de hand van een familiegeschiedenis. In dit boek interviewt Jannetje (1959) ( redacteur bij NRC Handelsblad en publiceerde onder meer de interviewbundel ‘De alledaagse dood :) haar vader (1929) en moeder. Als kind had zij weinig echt contact met hen. Aan het eind van hun leven heeft zij  zeer (intieme) en uitvoerige gesprekken met hen. Bezoekt de plaatsen in Nederland waar zij en hun voorouders gewoond hebben, Haalt herinneringen op en bekijkt documenten van hun leven. Beschrijft het leven  van beide grootouders (Gereformeerden uit Spakenburg) en het milieu waar de familie is opgegroeid.Wim Koelewijn (1929) was de zoon van een gereformeerde politieman uit Amsterdam en kleinzoon van een Spakenburgse visser. Hij streefde altijd naar beter en hoger. Zijn kinderen gingen allemaal studeren, zelf werd hij na zijn pensionering nog meester in de rechten, maar onderweg raakt hij zijn vrouw, de liefde van zijn leven, kwijt. Ook zijn geloof is wankel. Dit strenge geloof heeft het hele leven een belangrijke rol in dit gezin gespeeld.Er wordt veel naar teksten uit de Bijbel verwezen. Het huwelijk eindigt  in een scheiding en het onderzoek naar dit boek wordt moeilijker omdat de moeder aan de ziekte van Alzheimer lijdt.
Een mooi boek dat zeker de oudere lezers zal aanspreken. (Filmpje over schrijfster en boek begint bij 21.27)

Fresia's voor mevrouw Brak - Uitgeverij Van Oorschot In het boek Fresias's voor mevrouw Brak volgt de schrijfster de laatste jaren van haar gescheiden ouders die op het laatst  samen in een tehuis zitten, vlakbij jun dochter in Utrecht.Vader, die zeer slecht ziet en toch auto blijft rijden en reisjes plant en moeder die het door haar dementie niet allemaal meer weet.

De schrijfster bezoekt haar ouders bijna dagelijks en probeert te begrijpen waarom haar moeder zo moeilijk in de ommegang is. Weer bezoekt ze met haar ouders plekken uit hun verleden waar ze gewoond hebben en mensen die ze gekend hebben en ook wordt er ook weer veel verwezen naar bijbelteksten. Een van de velen boeken over dementie en het afscheid nemen van je ouders en welke invloed dit heeft op je eigen leven.

Luister de podcast terug.

 

Geen opmerkingen: