dinsdag 26 februari 2019

Adam van Wanda Reisel

Afbeeldingsresultaat voor wanda reiselWanda Reisel (1955) studeerde dramaturgie en debuteerde in 1986 met Jacobi’s tocht, twee jaar later gevolgd door de roman Het blauwe uur. Ze had toen al enkele toneelstukken op haar naam staan, ze schrijft nog steeds voor het theater en incidenteel ook voor film en televisie. Andere romans die ze publiceerde zijn Baby Storm (nominatie Libris Literatuurprijs, 1997), Een man een man (2000, eveneens genomineerd voor diezelfde prijs) en Witte liefde (2004, winnaar van de Anna Bijnsprijs en een nominatie voor de AKO Literatuurprijs). In 2006 verscheen van haar een bundeling met haar complete werk voor toneel, Tien stuks (1984-2006), in 2008 gevolgd door de roman Die zomer en in 2011 door de roman Nacht over Westwoud.

Het boek Adam boeit van begin tot einde.Niet makkelijk te omschrijven. Adam Landau is bij een aanslag op de Dam in Amsterdam en dan besluit hij  het roer om te gooien. Hij sluist veel geld  op een illegale manier naar het buitenland.
Adam begint  aan een tocht met de trein naar Zurich Shanghai om uiteindelijk in Noorwegen op een stille plek te eindigen. Adam denkt dat het leven maakbaar is en dat hij het geluk in eigen hand heeft.
Hij ontmoet twee vrouwen op zijn reis  Lili en Turid en zijn broer Robbert in Shanghai. Via flashbacks komt de lezer te weten dat de broers een haatliefde verhouding hebben gehad en dat er altijd een revanche tussen de beide broers heeft bestaan. Ook heeft Adam een rol gespeeld bij het auto ongeluk waarbij hun moeder omkwam. Adam heeft een zoon Jaffe en die rest zijn vader op het nippertje in Noorwegen. Wat is goed en wat is kwaad het thema van deze roman.Mooi interview bij vproboeken

Geen opmerkingen: