vrijdag 25 maart 2016

Als de winter voorbij is van Thomas Verbogt

Thomas Verbogt (1952) schrijft romans, verhalen en toneelstukken, en is columnist van De Gelderlander. Zijn roman Verdwenen tijd (2009) werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, zijn roman Perfecte stilte (2011) voor de Gouden Boekenuil.
Afbeeldingsresultaat voor als de winter voorbij is genomineerd                                                                  

Als de winter voorbij is is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.
Afbeeldingsresultaat voor als de winter voorbij is genomineerdDe hoofdpersoon Thomas een zestiger, gaat samenwonen en is aan het opruimen. Tijdens het opruimen komen allerlei herinneringen naar boven aan zijn vorige geliefden. En een korte omhelzing tijdens een schoolkamp met een meisje heeft hem zijn  hele leven achtervolgd. Hij is haar in gedachten nooit kwijt geraakt, ook al is er geen echte relatie geweest. Wanneer hij een geboortekaartje krijgt van haar zoon die naar hem vernoemd is en ook Thomas heet, gebeurt er daarna iets afschuwelijks. En dit blijft hem ook achtervolgen. Verder is het een filosofisch boek, hij denkt veel over het leven, relaties, schuldgevoel en schaamte. 
Zijn onze herinneringen de werkelijkheid of hebben wij via onze herinneringen deze waarheid gemaakt?

NRC:
De filosofie dat alles wat een mens meemaakt ook weer verwerkt en geduid moet worden, geeft de nieuwe roman van Thomas Verbogt een aangename energie. [...] Je ziet aan alles dat Verbogt het met zijn roman heeft gezocht waar hij het als schrijver moet zoeken. Dat wil nog niet zeggen dat zijn thematiek zich zo makkelijk laat samenvatten.Auteur: Thomas Verbogt
Titel: Als de winter voorbij is
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 224
Isbn: 9789046819326(ms)


 

Geen opmerkingen: