dinsdag 15 december 2015

Huis van eb en vloed van Sarah Maine

2010. Harriet Deveraux erft na het overlijden van haar ouders Bhalla House.
Het is sterk verwaarloosd, en volgens de plaatselijke aannemer, James Cameron,  niet de moeite waard om het te ontwikkelen als hotel. Zeker gezien de te verwachten kosten.
Haar verloofde Giles is echter een andere mening toe gedaan. Hij heeft een ruim netwerk dat hij al volop aan het werk heeft gezet.
Hoe langer Harriet echter op de Schotse Hebriden doorbrengt, met name het eiland waarop Bhalla House staat, hoe meer ze gaat twijfelen over het opknappen van het huis.Moet ze het eiland alle rust ontnemen, de puurheid die er nog te vinden is.
En van wie zijn de menselijke resten die gevonden zijn onder de vloer van de serre?

Het huis is al lange tijd in de familie, van oudsher was de  familie Blake eigenaar. Theo Blake, een beroemde zoon van het geslacht, schilderde er zijn beste, maar ook meest vreemde werken aan het begin van de 20e eeuw. De familie gedraagt zich echt als grootgrondbezitter: zoals zij zeggen dat het gaat, zo moet het zijn.
Theo's vrouw Beatrice speelde ook een grote rol in het geheel. Hoe meer Theo zich in zijn eigen wereld terug trok, hoe meer zij geraakt werd door de schoonheid van het eiland. En trok zij zich het lot aan van de mensen die daar leefden. Vooral Cameron Forbes werd een steeds belangrijker persoon in haar leven. In 1910 komt het tot een bijzondere ontwikkeling, zowel persoonlijk voor Beatrice als ook voor Theo. En wat is Cameron eigenlijk van Theo?Geliefde, of toch zoon?En bleef Beatrice bij Theo, of ging ze met Cameron mee naar Canada? Harriet leest het veel later in haar dagboeken, en andere brieven die zij schreef.

In het begin moest ik wennen aan het feit dat steeds geschakeld werd tussen 1910 en 2010. Maar hoe meer ik in het verhaal verdiept raakte, hoe sneller ik door het verhaal vloog bijna. Prachtige beschrijvingen van luchten, het weer, de ruige kust, gevoelens van de hoofdpersonen...Je wilt weten welke rol Cameron Forbes speelt, wie is de gevonden dode, uit welke tijd stammen de botten? Is James Cameron werkelijk de schurk zoals Giles steeds beweert? Of is hijzelf degene die graag Harriet aanstuurt in verband met haar erfenis, zodat hij kan pronken met haar veren? En dan is het boek uit...en droom je nog even na....Het boek is me nog steeds dierbaar, en waarschijnlijk lees ik het later nog eens. (En dat doe ik niet gauw).

Sarah Maine (www.awbruna.nl) Sarah Maine groeide op in Canada. Studeerde in Engeland archeologie, reisde veel en werkte mee aan verschillende opgravingen. Het huis van eb en vloed is haar fictiedebuut.

Auteur: Sarah Maine
Titel: Huis van eb en vloed
Blz.: 432
Uitgeverij: A.W. Bruna uitgevers
Jaar van uitgave: 2015
ISBN: 9789400506664
(rv)

Geen opmerkingen: