zaterdag 2 augustus 2014

Nazomer van Jaap Willems

Jaap Willems (1943) is journalist/ schrijver en was hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de Vrije
Universiteit en de Universiteit Twente. Hij publiceerde meer dan twintig boeken over natuur en milieu (o.a. het Groot Rijnboek) en over wetenschapscommunicatie (o.a. Handboek Journalistiek Schrijven, samen met Henk Donkers).
Op het ogenblik schrijft hij vooral literaire non-fictie (zoals Late Liefde, Met Pensioen) en fictie (zoals Nazomer!)

Na zijn pensionering schrijft hij over het met pensioen gaan  en zijn. Er ontstaan nogal eens problemen na pensionering .Een daarvan is dat is het dringend advies om niet te proberen aan het vertrouwde werk te blijven kleven! (‘Als je blijft kijken naar de deur die achter je is gesloten, heb je geen oog voor de deuren voor je, die je kunt openen.' ) Dat lijken vooral de babyboomers zich aan te kunnen trekken want een groeiend aantal van hen lijkt niet te willen stoppen met werken.

In het boek Nazomer behandelt hij dit thema ook. De hoofdpersoon Wouter moet gedwongen met vervroegd pensioen op zijn zestigste.  Ook zijn vrouw Wanda die lerares Nederlands is op een middelbare school stopt op haar zestigste.Wanda is een telg uit een rijke familie en lid van een cultureel genootschap net als Han waar  zij vroeger een relatie mee heeft gehad.
Wouter vindt geen steun na zijn pensionering bij Wanda, zij maakt schulden  voor een glastentoonstelling en het publiceren van een gedichtenbundel.
Wouter en Wanda komen door haar schuld in de financiĆ«le problemen. Hij neemt dan de (betaalde) organisatie op zich van een watercongres. Zij lanceert haar eerste dichtbundel, maar haar glastentoonstelling flopt. En het (financiĆ«le) succes van zijn tweede opdracht is twijfelachtig. Hun relatie komt daardoor onder grote druk te staan. Boek dat geschikt is voor mensen in deze levensfase.  Op de site van Jaap Willems vind je allerlei informatie over pensionering en reacties van lotgenoten.
Een verhaal over spanningen in een relatie na pensionering, over vriendschap, over samen opnieuw beginnen en de betekenis van de zeilsport.
Een roman ook voor (de kinderen van) de babyboomers.
Auteur: Jaap Willems
Titel: Nazomer
Uitgeverij; Mets & Mets uitgevers
[2013]
Collatie: 200 pagina's ; 22 cm

Isbn: 9789491489051 (ms)

Geen opmerkingen: