woensdag 27 augustus 2014

Het huis met de schaduw van Aminatta Forna


Net voor mijn vakantie zag ik een facebook bericht van Esther Verhoef die bovenstaand boek als zeer aangrijpend omschreef. Ik reserveerde het en nam het mee op vakantie.
Alle eerdere romans van de schrijfster speelden zich af in Afrika.
Oorlog en de nasleep van een oorlog spelen altijd een grote rol in haar romans. Zo ook in dit boek.
Het verhaal speelt zich af in de fictieve stad Ghost in Kroatie.

Duro, inwoner van de stad Ghost, ziet op een dag nieuwe mensen de stad binnenrijden. Zij trekken in het 'blauwe huis', vlak bij zijn eigen huis gelegen.
Hij biedt de van oorsprong Engelse Laura en haar zoon en dochter zijn hulp aan bij de restauratie van het huis. Zo komt het dat hij veelvuldig terug is in het huis dat hij sinds zijn jeugd goed kent, evenals de voormalige bewoners. Ooit was hij er kind aan huis.

Wederom een aangrijpend verhaal. Langzaam wordt in het boek onthuld hoe de oorlog in het voormalige Joegoslavie diepe wonden heeft gereten in het leven van haar bewoners, en zij die er bleven wonen. Eerdere vriendschappen komen na de oorlog in een ander daglicht te staan (YG).

Voor meer informatie over de schrijfster en het boek zie onderstaande link naar een artikel uit de Volkskrant.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/12844/Afrika-blog/article/detail/3589355/2014/02/03/Waarom-Aminatta-Forna-haar-nieuwste-roman-in-Kroatie-laat-spelen.dhtml

Geen opmerkingen: