woensdag 27 augustus 2014

De Cirkel van Dave Eggers.


Alles wat gebeurt moet openbaar zijn. 

Mae Holland is dolblij wanneer zij wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. " Mijn god dacht Mae, dit is het paradijs".

Ze begint in een baan op de afdeling Customer Experience. Hier beantwoordt ze in een moordend tempo vragen van klanten over de hele wereld en daar blijft het niet bij. Na verloop van tijd wordt ze ook geacht gedurende de hele dag mails en berichten op social media van Cirkel collega's te lezen en deze te liken of te fronsen en daarbij nog de nodige online enquete vragen te beantwoorden. 

Al snel is voor de lezer duidelijk dat het de werkomgeving en de werkdruk van de Cirkel van een ongekende omvang en druk is. 
De persoonlijke e-mails, sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel bestuderingsprogramma. Het resultaat daarvan is dat iedereen slechts 1 identiteit heeft: een online identiteit. 

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes. Mae gelooft dat alles wat gebeurt openbaar moet zijn, dat privacy diefstal is en geheimen leugens zijn. 

Ik vond het een erg goed en verontrustend boek (YG). 

Geen opmerkingen: