zondag 3 augustus 2014

Schuim van Robert Anker


Robert Anker debuteerde in 1979 als dichter met 'Waar ik nog ben'. Voor 1979 verschenen gedichten van hem in verschillende tijdschriften, zoals De Revisor. Het debuut was nog een traditionele dichtbundel, geïnspireerd door Ankers jeugd in het Westfriese Oostwoud. Was die bundel nog naar binnen gericht, al gauw kwam de nadruk te liggen op de buitenwereld, zoals in 'Van het balkon' (1983), en op maatschappelijke problemen, zoals in 'De broekbewapperde mens' (2002). Van de natuur verschoof het perspectief naar het stadsleven.
In de periode van zijn studie in Amsterdam, waar Anker sindsdien woont en werkt, schreef hij toneelteksten en gedichten. Inmiddels heeft hij ook romans, verhalen, essays over literatuur en kunst, en jeugdliteratuur op zijn naam staan. Zijn werk is bekroond met de Libris literatuurprijs, de Ferdinand Bordewijk Prijs (beide proza), de Jan Campertprijs en de Herman Gorter-Prijs (beide poëzie). Anker was redacteur van Tirade en doceerde Nederlands. Tegenwoordig is hij literair criticus bij Het Parool en wijdt hij zich fulltime aan het schrijverschap.

Dit boek gaat over overspel en de noodlottige gevolgen daarvan. Niels gaat aan het overspel ten onder als hij door Lisette aan de kant wordt gezet en Lisette blijft door haar zwangerschap met Niels ook na zijn dood verbonden. Sophie is de partner van Niels en zij accepteert  ten koste van zichzelf het overspel van haar man.
 "Lijden is een heel directe emotie. Er zitten meer lagen in dan in vreugde.  Meer waarheid ook, misschien" Janine Jansen. Heeft  Janine model gestaan voor Lisette, de hoofdpersoon, een violiste die op haar 32e een burnout krijgt  en op zoek gaat naar de liefde. Deze liefde vindt zij in Niels, een dominee en schaakvriend van  haar vader Dirk. Dirk, een rokkenjager en een havenbaron krijgt een ongeval en kan  de liefde van zijn dochter, zijn oogappel, niet accepteren. Anders is het met Sophie, de echtgenote van Niels, die haar man zo liefheeft dat  zij het overspel accepteert. In dit boek veel verwijzingen naar bekende Nederlanders.

Een boek dat van het begin tot het einde boeit en waarbij het thema van overspel goed is uitgewerkt.
Het stikt van de bekende namen in de nieuwe roman van Robert Anker, Schuim. Ahmed Aboutaleb, Marco Borsato, Chazia Mourali, Joep van den Nieuwenhuyzen, Hans Klok; iedereen is er. Grote rollen spelen ze niet. Beter kun je ze omschrijven als bakens van de tijd, zodat iedere lezer weet dat we ons in het heden bevinden.


Auteur: Robert Anker
Titel: Schuim
Uitgeverij: Querido
Jaar van uitgave: 2014
Blz: 302
Isbn: 9789021454924 (ms)

Geen opmerkingen: