vrijdag 29 augustus 2014

Vleugelslag van Marieke Luiten

De schrijfster Marike Luiten (l983) woonde van 2011 tot 2013 in Goma (DR Congo), waar haar man werkzaam was voor de hulporganisatie ZOA. Vleugelslag is haar debuutroman.

Ik ben dit boek gaan lezen omdat het over het leven in de Congo ging en ik daar graag aan de hand van een verhaal meer over wilde weten.Het boek heeft een inleiding over het leven in de Congo.Achterin zit een verklarende woordenlijst (FR SW Ki en En).

De 17 jarige Sara verlaat haar geboortedorp in Congo om bij haar broer Prince in de grote stad Goma bij de grens met Rwanda te gaan wonen. Ze helpt in de huishouding en assisteert in een ziekenhuiskliniek om zo geld te verdienen om te gaan studeren. Door het verhaal leren we de cultuur van Congo kennen.
In het geboortedorp is Sara verkracht maar ze houdt dit geheim en eindelijk is ze  daarom naar Goma gevlucht. Ook  met de vrouw van Prince is van alles aan de hand. Vrouwen hebben het in deze cultuur heel moeilijk.Verkrachtingen komen veelvuldig voor. Sara is een vrouw die voor de rechten van de vrouw binnen haar cultuur probeert op te komen wat niet altijd meevalt.
Sara trekt zich op aan het zingen in een kerkelijk koor. Het verhaal heeft een christelijke inslag en de tekst van de liederen die er instaan worden ook vertaald .Elk hoofdstuk heeft een kleur in de titel: Coca-colarood, Bliksemwit, Petroleumgeel etc.

Auteur: Marieke Luiten
Titel: Vleugelslag
Uitgeverij: Mozaiek
Jaar van uitgave: 2014
Blz: 252
Isbn: 9789023994596 (ms)Geen opmerkingen: