maandag 25 februari 2013

Sjaco van Conny Braam

Sjaco is een spannende historische roman over de eerste echte volksheld van Nederland. 

Conny Braam (1948) schreef eerder historische romans, waaronder De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek, een op waar gebeurde feiten gebaseerd boek dat zich afspeelt ten tijde van de 1e Wereldoorlog.

Het verhaal van Sjaco speelt zich af in het Amsterdam van begin 18e eeuw.  Een onbevreesde jongeman, Jacob Frederik Muller, alias Sjaco, wordt verdacht van een aantal inbraken in de buitenhuizen van de rijken en notabelen van de stad. De schepenen van de stad met de hoofdofficier voorop, is er alles aan gelegen om Sjaco en zijn bende van inbrekers te laten bekennen en publiekelijk te veroordelen op Justitiedag.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Tobias van Thuynhuizen. Tobias is een alleenstaande rentenierende man.  Zijn oudoom is de hoofdofficier van Amsterdam en belast met de rechtspraak. De hoofdofficier is er alles aan gelegen Sjaco zijn misdaden te laten bekennen.  Ook als dat betekent dat getuigen en verdachten gemarteld moeten worden! Alleen een bekennende verdachte mag worden veroordeeld. 
Tobias mag de verhoren bijwonen. De bedoeling is dat hij er een kroniek over schrijft. Waar eerst alle bewijzen en getuigen zich tegen Sjaco keren komt er langzaam een ommekeer. Hierin spelen Tobias en zijn buurvrouw Machteld een belangrijke rol.

Dit boek neemt je helemaal mee terug in de tijd, naar het Amsterdam van begin 1700 met zijn kleurrijke en grotendeels arme bevolking, overgeleverd aan de (onrechtvaardige) rechtspraak, geleid door de rijke stadsbestuurders. 
De romanfiguren in het boek komen volledig tot leven door de pen van Conny Braam.

In het nawoord staat onder meer te lezen welke informatie Braam uit archieven en onderzoek heeft gebruikt voor deze roman over de waargebeurde geschiedenis van Sjaco en de vele historische figuren waar hij mee te maken kreeg.

Absoluut een aanrader voor de liefhebber van historische romans gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen (yg).

Zie ook de recensie op http://www.literairnederland.nl/2013/01/15/sjaco-conny-braam/

Titel : Sjaco
Auteur: Conny Braam
Uitgever: Bertram + de Leeuw Uitgevers
Jaar van uitgave: 2012

Geen opmerkingen: