vrijdag 15 juni 2012

How to be a woman : vrouw zijn, hoe doe je dat? van Caitlin Mora

Caitlin Moran is een fenomeen in Engeland. Ze schrijft sinds haar zeventiende veelgelezen columns, tegenwoordig in The Times en nu is er het pittige boek: How to be a woman.

Het is opgebouwd als een memoire, waarin Moran uiterst geestig verteld over haar leven tot op heden(ze is 36), te beginnen met haar vreselijke dertiende verjaardag. Op die dag werd ze op straat uitgescholden en met stenen bekogeld door vervelende jongens. Caitlin is de oudste van een arm en rommelig gezin met acht kinderen – was er bij wijze van verjaarstaart een stuk stokbrood besmeerd met cream cheese waarin zeven kaarsjes waren gestoken. Het hoofdstuk heet ‘The worst birthday ever’ en wordt gevolgd door hoofdstuk 2: ‘I start bleeding!’ Zo volgen we Caitlin door haar vrouwenleven en tussen alle hilarische belevenissen door vertelt ze hoe ze als zelfverklaard ''rabiaat feministe' vindt dat vrouwen zouden moeten leven.  
In geval van twijfel over hoe ze over een bepaald verschijnsel moet denken, vraagt ze zich eenvoudigweg af: ‘Are the boys doing it?’ Maken mannen zich druk over hun benen, over hoe ze andere mannen behandelen, dragen mannen een hoofddoek? Nee, en dus zouden wij dat ook niet moeten doen. Zonde van onze tijd.
Ze schrijft over schaamhaar (voor), strings (tegen), hakken (tegen), grootscheepse bruiloften (tegen) en abortus (voor). Dat laatste hoofdstuk – over abortus dus – vond ik ontroerend. Moran durft een taboe te doorbreken door te zeggen dat niet alle vrouwen met groot verdriet terugkijken op de abortus die zij hebben ondergaan. Toen zijzelf – moeder van twee dochters - ongewenst zwanger was, was ze maar al te blij dat ze de mogelijkheid had het kind te laten weghalen en dat is ze tot op de dag van vandaag nog steeds.

How to be a woman is een boek waarbij je hardop kunt lachen, kunt huilen en dat je aan het nadenken zet. Wat wil je nog meer?

Titel: How to be a woman : Vrouw zijn, hoe doe je dat?
 Uitgeverij: De Arbeiderspers, 
303 p.
9789029583367  (ABA))

Geen opmerkingen: