woensdag 13 april 2011

Staal van Silvia AvalloneDe diepblauwe Middellandse Zee en het uitzicht op Elba is in feite het enige dat mooi is aan Piombino, het Toscaanse kustplaatsje waar Staal zich afspeelt. De straten zijn volgeplant met grauwe torenflats. Op de binnenplaatsen stinkt het naar urine en slingeren injectiespuiten rond. De inwoners zijn allemaal arbeiders die werken bij Lucchini, een immense, giftige stoffen uitstotende staalfabriek. Avallone tekent deze leefomgeving op met zoveel detail, dat je een fysieke weerzin gaat voelen tegen de stank, de smerigheid en de rommel waar de inwoners van Piombino hun dagen in slijten.


Romandebuut van een 25 jarige Italiaanse schrijfster (1984) Het is een verhaal over twee pubermeisjes Francesca en Anna die wonen in een sombere industriestad in Piombino In Toscane.
Bijna iedereen werkt daar in de staalfabriek Lucchini. De mensen wonen in arme arbeidersflats.De meisjes zijn hartsvriendinnen en zijn erg bezig met hun seksualiteit.In het gezinsleven spelen de vaders een bijzondere rol. De een mishandelt en begluurt zijn dochter. De ander is vaak afwezig en met duistere zaken bezig.Er is binnenshuis weinig geluk aanwezig. De 2 vriendinnen groeien uitelkaar maar uiteindelijk vinden ze elkaar weer.Sombere beschrijving van het werk in de staalfabriek , het drugsgebruik en het stelen van broers en vrienden. De roman werd in Iatalie veel geprezen.

Auteur: Silvia Avallone
Titel: Staal
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2010
Aantal blz: 350
isbn: 9789023458227 (ms)

Geen opmerkingen: