woensdag 12 augustus 2009

Weg van MInke Douwesz


Aan de (lesbische) relatie tussen Edith Herringa (gynaecologe) en Norma Vrins (dierenactiviste) komt een einde omdat Edith vindt dat zij uit elkaar zijn gegroeid. Edith heeft het druk met haar proefschrift en Norma is het geitenwollen sokken type. Het verhaal speelt zich af tussen april en juli 2002(Moord Pim Fortuyn). Het idyllische boerderijtje waarin zij wonen staat op naam van Edith en Norma moet elders woonruimte zoeken. Norma verzet zich met hand en tand daartegen. Zij gaat alles verdelen en neemt dit soms heel letterlijk. (knipt cd's doormidden etc.)

In dit boek komt naar voren hoe moeilijk het is om een relatie te verbreken en welke problemen het geeft om goed uit elkaar te gaan. Het is een mooie roman, belezen hoofdpersonen. Er wordt veel verwezen naar bekende romans (oorlog en vrede) en bekende schrijvers (Coetzee, Baldwin, Waters etc.) In deze (vrouwen) wereld heeft een bibliothecaresse ook een belangrijke rol.

Ik vond het een mooi boek maar wat mij betreft had het wat dunner kunnen zijn (met minder details) (575 blz) Minke Douwesz is psychiater (1962) Dit is haar tweede roman. Haar eerste roman is strikt uit 2003.

Auteur: Minke Douwesz
Titel: Weg
Uitgeverij: Van Oorschot
Jaar: 2009
Isbn: 9789028241091(ms)

Geen opmerkingen: