maandag 8 juni 2009

Is er hoop van Renate Dorrestein


Hoewel ze zich op vooral journalistiek gebied liet gelden, wilde Renate Dorrestein het liefst boeken schrijven. Nadat ze jaren tevergeefs had geprobeerd haar boeken gepubliceerd te krijgen, ontdekte een uitgeverij in 1983 eindelijk haar talent en verscheen haar debuutroman Buitenstaanders.
Is er hoop is haar 22e boek.

Het boek:
Igor heeft een overzichtelijk leven. Overdag monteert hij stacaravans op de sociale werkplaats.’s Middags komt hij thuis bij zijn oma Nettie, en eet hij taart die ze voor hem heeft gemaakt. Daar wordt hij rustig van. ’s Avonds kijken ze op de bank televisie totdat ze naar bed gaan.
In is er hoop, de nieuwe roman van Renate Dorrestein, ontvoert een jongen met een laag IQ samen met zijn vriendinnetje een baby. Eerlijk gevonden, denken ze. De oma van de jongen ontvangt hen met open armen en dan wordt het pas echt gezellig. Tot het vriendinnetje, dat weggelopen is, besluit huiswaarts te keren en de baby achter laat. Verwaarloosde kinderen, dat zijn de personages bij uitstek van Renate Dorrestein.

Is er hoop gaat over de bedrieglijke sensatie dat de geschiedenis zich herhaalt, over de goede bedoelingen van imperfecte mensen, en over onalledaagse liefde.

Het boek liet mij achter met een onbehaaglijk gevoel. De goede bedoelingen van oma Nettie ten spijt, die het op zich heeft genomen om voor haar laagbegaafde kleinkind Igor te zorgen, is het een verontrustend verhaal. Zelf vond ik het boek op onderdelen ongeloofwaardig. Het boek leest gemakkelijk en omdat je wil weten hoe het verhaal zich ontwikkelt lees je door. Maar nee, ik vond het ongeloofwaardig.

Auteur: Renate Dorrestein
Titel : Is er hoop
Uitgever: Contact
Jaar van uitgave: 2009
ISBN: 9789025430641 (yg)

Geen opmerkingen: