dinsdag 23 juni 2009

De deur van Magda Szabo


Op aanraden van een trouwe lezeres uit onze bibliotheek ben ik dit boek uit 2002 gaan lezen. Een boek dat zeer geschikt zal zijn voor leeskringen. Deze roman uit 1987 van de Hongaarse schrijfster (1917) gaat over de rol die een excentrieke huishoudster speelt in het leven van de ik-figuur/schrijfster. De huishoudster draagt diverse geheimen uit het verleden met zich mee, houdt velen op veilige afstand, maar sluit uiteindelijk vriendschap met de ik-figuur Het hele boek is een flash back op het leven van de huishoudster Emerence. Deze huishoudster was twintig jaar in dienst van de ik-figuur (de schrijfster) en tussen hen ontstond een haat-liefde verhouding.
In deze roman lijkt het de omgekeerde wereld de huishoudster oefent macht uit over haar bazin. De schrijfster accepteert dit min of meer en wordt zelfs van haar huishoudster afhankelijk. De huishoudster maakt de dienst uit. Het begint al bij het begin als de huishoudster komt solliciteren. De huishoudster neemt de baan pas aan nadat zij inlichtingen over haar werkgeefster heeft ingewonnen. De deur verwijst na de deur van de hal waarachter het echte leven van Emerence zich afspeelt.
Alle mensen komen niet verder dan deze deur en daar spelen zich allerlei geheimen af.
Uiteindelijk neemt Emerence de schrijfster in vertrouwen over hetgeen zich achter de deur afspeelt. Maar uiteindelijk schaadt de schrijfster dit vertouwen en blijft zij na de dood van Emerence met een schuldgevoel achter.


Titel: De deur
Auteur: Magda Szabo
Uitgever: Houtekiet
Jaar van Uitgave: 2002
ISBN : 9789052406695 (ms)

Geen opmerkingen: