zondag 10 mei 2009

Revolutionary Road van Richard Yates

De roman Revolutionary Road van Richard Yates verscheen in 1961. Door de verfilming in 2008 met Kate Winslet en Leonardo di Caprio kwam het boek opnieuw onder de aandacht en in een nieuwe uitgave in de bibliotheek binnen. Daar pikte ik het boek op om tijdens een korte vakantie te lezen.

Richard Yates heeft de afgelopen jaren, postuum, de plek veroverd waar hij recht op had. Hij wordt nu gezien als een van de heel groten uit de westerse literatuur.

Revolutionary Road speelt eind jaren vijftig, Amerika floreert. Frank en April Wheeler zijn een aantrekkelijk stel dat met hun twee kinderen in een welvarende buitenwijk woont. Maar gelukkig of zelfs maar tevreden zijn ze niet. Frank heeft een saaie kantoorbaan en April treurt om een mislukte carrière als actrice. Met ontzetting ziet de lezer toe hoe stille wanhoop en gefnuikte dromen de façade van een gelukkig gezin wegvreten. Een roman over de diepste onvolkomenheden van de mens.

Ik had bij het lezen van de roman hetzelfde gevoel als Thomas Verbogt die in zijn voorwoord schrijft dat het boek je niet los laat. Ook als je niet zit te lezen, laten de hoofdpersonen April en Frank Wheeler je niet los. Allerlei gevoelens komen naar voren tijdens het lezen, symphatie, afkeer, medelijden. Af en toe zou je ze een schop onder de kont willen geven.
Leest en oordeelt u zelf.

Auteur: Richard Yates
Titel : Revolutionary Road
Uitgever: Arbeiderspers, 4e dr. 2009 (1e druk, 1961)
ISBN: 9789029566940 (yg)

Geen opmerkingen: