zondag 10 mei 2009

Alleen maar nette mensen van Robert Vuijsje

Robert Vuijsje ontving vorige week voor zijn debuutroman 'Alleen maar nette mensen' de Belgische literatuurprijs de Gouden Uil 2009. Zijn boek is ook nog in de race voor de Libris Literatuurprijs! Vuijsje was deze week veelvuldig in het nieuws met zijn roman. De beschrijvingen van het boek maakte mij nieuwsgierig naar de inhoud ervan.
De titel verwijst naar een begrip: 'In Oud-Zuid is alleen maar nette mensen codetaal. Iedereen weet dat je bedoelt: geen mensen die ze allochtonen noemen en vooral geen Marokkanen.

De hoofdpersoon David Samuels is 21 jaar en op zoek. Hij woont in Amsterdam in de 'goede buurt' Oud-Zuid. David heeft het Gymnasium doorlopen maar in tegenstelling tot zijn vrienden uit dezelfde rijke buurt weet hij niet wat hij verder wil gaan doen / studeren. Hij heeft het gevoel dat zijn leven al voor hem is uitgestippeld. Hij is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen?
Een hilarische dwarsdoorsnede van de smeltkroes Amsterdam, gezien door de ogen van de prille twintiger David Samuels. Die wil het scenario van zijn verdere leven - studeren, trouwen met zijn jeugdlief en het maken in de intellectuele kring waarin hij opgroeide - liever zélf uitschrijven. Hij begint een queeste naar zijn ideale vrouw: de intellectuele negerin.
Dit boek leest als een trein. Het is in een prettige stijl geschreven. Hele korte hoofdstukjes met korte zinnen en sms-, msn en straattaal houden de vaart erin. Maar de stijl alleen maakt het natuurlijk niet alleen tot de mooie roman die ' Alleen maar nette mensen' is. Vuijsje legt met zijn roman op soms pijnlijke wijze onze multiculturele samenleving bloot. Het boek zal vanwege de humor en de eigentijdsheid zeker een grote groep lezers aanspreken

IDTV gaat het debuut Alleen Maar Nette Mensen van Robert Vuijsje verfilmen.
Auteur: Robert Vuijsje
Titel : Alleen maar nette mensen
Uitgever: Nijgh & van Ditmar, 2008
ISBN: 9789038890616 (yg)

Geen opmerkingen: