woensdag 22 mei 2019

Zoon van Berlijn van Karolien Berkvens

Karolien BerkvensKarolien Berkvens (1986) studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2015 verscheen haar debuut Het uur van Zimmerman, dat genomineerd werd voor de Dioraphte Literatour Prijs en in het Duits werd vertaald. Ze is zweiheimisch en woont afwisselend in Berlijn en Amsterdam.

Zoon van Berlijn speelt in Berlijn na de val van de muur. Fabian wordt geboren op 9 november 1989 op de dag van de val van de muur. Voor de mensen van Berlijn verandert er heel veel. De vader van Fabian Jacob gaat in de politiek en probeert zijn linkse invloed te laten gelden bij de nieuwbouw en opbouw van Berlijn. Fabian  mislukt als student wordt vuilnisman komt in aanraking met Isa een activiste en ligt in conflict met zijn vader. Het is een apart gezin. Moeder is ziekelijk en wordt al jarenlang verzorgd door Paula. Zij gaat trouwen met een Italiaan en er moet een andere oplossing voor moeder gezocht worden zij moet worden opgenomen.

Mooi boek over Berlijn sommige gedeelten zie je gewoon voor je  en via deze roman kijk je anders dan de toerist. Uit de recensie: De vader, Jakob, ziet dat moment nog altijd als de vonk die in hem het engagement deed ontvlammen, maar zijn politieke idealen zijn sindsdien ondergesneeuwd door het pragmatisme van de realiteit. Een groots en ambitieus boek over onze tijd, waarin de dooddoener 'je moet realistisch zijn' op prikkelende, ontroerende en geestige wijze wordt aangevallen.

Geen opmerkingen: