zondag 6 april 2014

Springtij van Femke Roobol

SpringtijFemke Roobol werd op 21 februari 1966 geboren in Den Haag als Femke Lintelo.
In haar studietijd woonde Femke in Leiden, waar zij Italiaanse taal- en letterkunde studeerde aan de universiteit. Zij heeft ook een jaar lang Scandinavistiek gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Na haar studie woonde zij een jaar lang in Bayreuth (Duitsland) en anderhalf jaar in Staines en Feltham, voorsteden van Londen (Engeland).

Terug in Nederland werkte Femke bij verschillende taleninstituten als taaltrainer voor volwassenen (Frans, Italiaans en Nederlands voor anderstaligen) en deed daarnaast de lerarenopleiding Frans.

Nadat zij lang als lerares Frans op een middelbare school had gewerkt besloot zij zich geheel aan het schrijven te wijden. Zo heeft zij samen met Uitgeverij Actua een lesmethode Frans voor de middelbare school ontwikkeld (zie hier) en heeft zij in opdracht van Intertaal een lesboek vertaald van het Italiaans naar het Frans.

Het boek Springtij wordt om en om  uit het perspectief van twee vrouwen verteld. De 21 jarige Sara die in 1953 samen met haar dochtertje Ellie de watersnoodramp van 1953 overleefd en  de avond tevoren erachter kwam dat Neeltje die haar opgevoed heeft niet haar echte moeder is. De tweede vrouw is Kitty uit Den Oever uit 1931 waarbij ook het water-de aanleg van de afsluitdijk- een grote rol speelt.
Ook Kitty's leven verloopt net als dat van Sara anders dan zij verwacht had. Wat hebben deze 2 vrouwen gemeen?  Thema;s die ook voorkomen in de programma's Spoorloos en DNA onbekend.

Auteur: FemkeRoobol
Titel: Springtij
Uitgeverij: L.S.
Jaar van uitgave: 2014
Blz:350
isbn; 9789021809298 (ms)

Geen opmerkingen: