zondag 7 juli 2013

De Wertheims van Silvia Tennenbaum


Boek van de maand april bij De Wereld Draait Door!

De absolute favoriet in het aanbod van deze maand is de "op waarheid gebaseerde" familiekroniek De Wertheims van Silvia Tennenbaum, waar je eigenlijk een snipperdag voor op zou moeten nemen. 

De welgestelde Joodse familie Wertheim neemt volop deel aan het bruisende culturele leven van Frankfurt begin vorige eeuw. Ze leven volgens hun eigen principes. Zo wordt Kerstmis elk jaar uitgebreid gevierd, ondanks de bedenkingen van sommige aangetrouwde familieleden. Edu, jongste van de vijf broers, bankier en kunstverzamelaar, neemt na de dood van zijn vader de rol van pater familias op zich. ‘De Joden zijn als ieder ander,’ vindt hij, ‘en zo niet, dan zouden ze het moeten worden.’ Hij is de spil van de familie en ontfermt zich over zijn nichtjes, Lene en Emma.

Tegen de achtergrond van het snel veranderende Duitsland zoekt de nieuwe generatie naar liefde en geluk. Maar als Hitler aan de macht komt valt de familie uiteen. Edu vertrekt naar Zwitserland, andere familieleden wijken uit naar Italië, Parijs, Amsterdam en Amerika. Niet alle Wertheims weten echter aan de nazi’s te ontsnappen.


Vergelijkbaar met het verhaal Het lot van de familie Meijer. 

Trefwoorden: familiegeschiedenis, wereldoorlogen, joods milieu

Prachtig boek voor de liefhebbers van familiegeschiedenissen. Handig hulpmiddel bij het lezen is de uitgebreide stamboom voor in het boek. Ik moest er regelmatig even naar kijken (YG). 


Titelinformatie: 
De Wertheims : twee oorlogen, één familiegeschiedenis / Silvia Tennenbaum ; vert. [uit het Engels] door Josephine Ruitenberg & Emmy van Beest
Uitgever: Nieuw Amsterdam, 2013
Blz. 574 pagina's. 

Geen opmerkingen: