donderdag 2 september 2010

Het schreien niet verleerd van Marjan BerkDe 78 jarige Marjan Berk brengt in dit boek een ode aan haar grootvader Jan van de Wall.
Dankzij hem heeft haar moeder, gescheiden en met 2 kleine kinderen,de oorlog overleefd.
Opa en oma waren naar Zuid-Afrika verhuisd eind jaren dertig en in dienst van de Rotterdamse Droogdokmaatschappij.Toen hij vertrok naar Zuid-Afrika had hij tegen zijn dochter gezegd als ze ooit in moeilijkheden mocht komen dan moest ze contact opnemen met de Droogdokmaatschappij.
In dit boek herleeft Marjan de oorlog aan de hand van 60 brieven waarin haar moeder bij de Droogdokmaatschappij smeekte om geld voor haarzelf en haar kinderen. (Dankzij dit geld heeft ze niet alleen haar eigen gezin maar ook diverse Joodse onderduikers kunnen redden).

Onlangs kreeg Marjan deze brieven te lezen.
Dit zei Marjan berk in een interview in De Zeeuwse Courant van februari 2010:
Nee, het was een oplettende lezeres, die in de bibliotheek mijn boek Het bloed kruipt, een zoektocht naar Cats, over mijn Zeeuwse familie, las en zich herinnerde dat haar man het archief van de Rotterdamse Droogdok Maaschappij over de periode 1940-1945 had geschoond en daarin die brieven van mijn moeder had gevonden en gelezen. Zij zocht contact met mijn uitgever en ziedaar, binnen een week zat ik met de archivaris en zijn vrouw in het Gemeentearchief van Rotterdam en kreeg daar de handgeschreven brieven van mijn moedertje te lezen! Een gouden vondst, die alles te maken had met het boek dat ik aan het schrijven was! Volgens mij zat opa op zijn wolk en bemoeide zich stevig met het boek van zijn kleindochter!
Marjan heeft in dit boek andere namen gebruikt, maar uit recensies blijkt dat het om
haar eigen leven gaat. (Marjan=Lena Steketee, Opa van der Wall heet opa Steketee)
Marjan Berk schrijft altijd met veel humor. Ze is welbespraakt en kent de ongemakken van de oude dag! Leuke scene het kopen van een nieuw bed (Waarbij ze in gedachten al haar vrijages op het oude bed aan zich voorbij laat gaan). en het bezoek aan de gynaecologe.
Auteur: Marjan Berk
Titel: Het schreien niet verleerd
Uitgeverij:Atlas
Jaar van uitgave: 2010
Blz:142 p
Isbn:9789045016320(ms)

Geen opmerkingen: