woensdag 24 juli 2013

De helleveeg van A.F.TH van der Heijden

 In dit boek  overziet de schrijver het leven van zijn tante Tine, die de bijnaam Tientje Poets had.
Haar venijnige optreden binnen de familie en naar haar ouders toe gedurende haar leven had te maken met een voorval dat gebeurde toen zij veertien jaar oud was. Dit  voorval is voor haar leven bepalend geweest. Het boek geeft soms herkenbare familievetes weer. Het heeft humor en het leven van tante Tine wordt gezien door de puber A.F.TH. Het boek leest makkelijk. Het boeit.En ik denk dat daarom de filmrechten al binnen een maand verkocht zijn.

De helleveeg gaat over een tante van A.F.T.Ze loopt steevast met een schortje voor en een stofdoek in de hand. Ook wanneer ze op visite is. Het levert haar in familiekring de bijnaam Tientje Poets op.
Ach, een beetje smetvrees kan geen kwaad. Maar de schoonmaakwoede van Tiny geldt eerder haar familie dan het meubilair. Maar wat graag zou ze haar ouders, haar man Koos ‘Koest’ en haar zus Hanny wegpoetsen. Ze heeft een dwangmatige vuile bek. Haar eigen mond met zeep wassen, ho maar. Er kan nog veel meer venijn over de ouwelui worden uitgestort. Elk weekend als het echtpaar op visite komt. De schrijver brengt het af en toe bijna kolderiek voor het voetlicht. De ‘familiekwesties’ zijn zeer herkenbaar.

De puber Albert is ondertussen zwaar onder de indruk van zijn bloedmooie en recalcitrante tante. Hij mag af en toe bij haar logeren, want eigen kinderen hebben Poets en Koest niet. Ze kunnen ze waarschijnlijk niet krijgen. Aan wie dat ligt, blijft lang in het midden. Al rijst er een vermoeden wanneer er steeds over een ‘erg voorval’ wordt gesproken dat geschiedde toen Tiny veertien jaar oud was.


De helleveeg, het laatste boek van A.F.Th. van der Heijden, is nog maar net een maand uit of er zijn al plannen voor een verfilming. Regisseur is André van Duren, producent Matthijs van Heijingen, die al veel boekverfilmingen op zijn naam heeft staan, zoals Rituelen van Cees Nooteboom, Eline Vere van Louis Couperus, Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden en Advocaat van de hanen, ook van Van der Heijden.
Van Duren noemt de persoon van tante Tiny uit De Helleveeg het ideale filmpersonage: ‘Een femme fatale, knap, met humor en met een meedogenloze tong. Als geboren Brabander  popel ik om de wereld die A.F.Th. van der Heijden in zijn fenomenale boek heeft gecreëerd, op film vast te leggen.’ (Bron: recensieweb 2 juli 2013)

Auteur: A.F.TH van der Heijden
Titel: De helleveeg
Jaar van uitgave: 2013
Uitgeverij: De Bezige Bij
Blz; 240
Isbn: 9789023483816 (ms)

Geen opmerkingen: