woensdag 11 juli 2012

Een goed kind regeert z'n eigen van Nico ter Linden


Nico ter Linden (1936) was bijna twintig jaar lang predikant van de Westerkerk in Amsterdam. Hij verwierf landelijke bekendheid met zijn zesdelige werk Het verhaal gaat… waarvan meer dan een half miljoen exemplaren werden verkocht.
In dit boek beschrijft hij het levensverhaal van de Amsterdamse Linda van ’t Wout, al 35 jaar hulp in de huishouding bij Ter Linden.
Tijdens de koffie vertelde zij altijd verhalen over haar jeugd en familie en Ter Linden besloot dit op te tekenen omdat dit een tijdsbeeld geeft van het Amsterdam van toen.
Over haar moeder die haar op 2-jarige leeftijd in de steek liet, haar opoe en opa (‘die met vis liepen’) bij wie ze opgroeide, over hun jeugd, het leven van haar ooms en tantes, haar tijd in het tehuis voor werkende meisjes van het Leger des Heils, haar huwelijken, enz. Ontroerende, soms hilarische, met verve vertelde familieverhalen en een mooi portret van een dapper meisje dat zich er niet onder liet krijgen, tevens ook een mooi stukje Amsterdamse, sociale geschiedenis van de vorige eeuw. Na jaren geroepen te hebben dat Linda de verhalen moest opschrijven en daar maar niets van kwam, besloot de dominee het zelf te doen

Het boek is niet dik, leest makkelijk is ondanks alles humoristisch en geeft de wilskracht aan van Linda, die ondanks haar moeilijke jeugd haar plek in de maatschappij heeft gevonden.
Auteur: Nico ter Linde
Titel: Een goed kind regeert z'n eigen
Uitgeverij: Balans
Jaar van uitgave: 2012
Blz: 120
Isbn: 9789460033698 (ms0
Genre: Waargebeurd

Geen opmerkingen: