maandag 4 oktober 2010

Nest van Sanneke van Hassel


Sanneke van Hassel (1971) debuteerde in 2005 met de verhalenbundel IJsregen en twee jaar later verscheen de bundel Witte veder. Voor beide boeken kreeg zij veel lof.
In 2008 won zij de BNG Nieuwe literatuurprijs. Nest is haar romandebuut.

In Nest draait het verhaal om de zestienjarige Julia die zwanger is geraakt. Een tiental personages, waaronder vader Heppe, moeder Belia, zus Malou, dokter en familievriend Karel Vogelenzang, buurvrouw Thessa Sticker, Joeri, de verwekker en Wanda Peters, medewerkster van de kinderbescherming,vertellen het verhaal.
We maken kennis met het keurige gezin Van Wees. Ze leiden een onbezorgd, luxueus leventje. Naar buiten toe weten ze de schijn van geluk goed op te houden. Als Julia zwanger raakt wordt er druk naar een "oplossing" gezocht. Julia zelf komt nauwelijks aan het woord. Dat is tekenend voor de situatie waarin ze zit: alles en iedereen om haar heen heeft een mening. Die van haar wordt niet gevraagd.

Makkelijk leesbaar boek. Door de snelle wisseling van personages die aan het woord komen is het ook een zeer afwisselend boek. Hieruit blijkt de voorliefde van Sanneke van Hassel voor het korte verhaal: ieder hoofdstuk wisselt ze van verteller wat haar de mogelijkheid biedt om te variëren in toon en taal.

Titel: Nest
Auteur: Sanneke van Hassel
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar van Uitgave: 2010
ISBN: 978023454717
Blz. 188 (yg)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb dit boekje net gelezen. Je hebt het in een middag uit, leest als een trein. Slot vond ik verrassend.

mediathecaris zei

Ook ik vond het slot verrassend. Geeft de eenzaamheid van de hoofdpersoon aan die doordat er niet haar geluisterd is zelf voor een rampzalige oplossing kiest.

Mieke