woensdag 30 juni 2010

Een soort familie van Kees van Beijnum


In deze psychologische roman zien we door de ogen van Teun Draaijer zijn jeugdjaren. In zijn jeugd in Wieringen heeft er zich iets dramatisch afgespeeld.

Via flashbacks wordt het verhaal vanuit het heden verteld. Teun, een vertegenwoordiger in kopieerapparaten komt erachter dat zijn vrouw Tessa (weer) een verhouding heeft met zijn en haar vroegere vriend Ed. Het draait uit op een scheiding en tijdens het begin van de scheiding grijpt Teun terug naar zijn jeugd.
Het was een hecht gezin, vader, moeder en 2 zoons. De ouders hadden grote idealen en waren lid van de vredesbewegingen en gingen daarbij heel ver. De jongens werden geacht daar in mee te gaan, door het uitdelen van pamfletten huis aan huis en het bezoeken van bijeenkomsten. In het dorp en op school worden de jongens daardoor gepest, men ziet hen als een soort jehovagetuigen.
In de puberteit krijgt Hans de oudste zoon een relatie met een meisje dat op een camping in de buurt van Wieringen verblijft. Hans gaat zich verzetten tegen zijn ouders en hun idealen. Op de rampzalige dag wordt Hans eerst door zijn vader en later door de vader, van het bevriende echtpaar dat ook deze idealen aanhangt geslagen. Hans vlucht en dan voltrekt zich het drama. Autobiografisch element Kees van Beijnum was zelf ook verkoper van kopieerapparaten en hij ergerde zich aan het Amerikaans verkoopsysteem.

Door de scheiding gaat Teun weer terug naar zijn dorp en neemt zijn 5 jarig zoontje Joris mee. Hij bezoekt het dorp en herbeleeft zijn jeugd en het leven met zijn broer. Hij laat het verleden weer toe.
Mooie roman over familierelaties, idealen,rampzalige gebeurtenissen die je je hele leven achtervolgen en hoe men daar mee om kan gaan.
Een erg dik boek. Het had voor mij wat minder uitgebreid kunnen zijn.
Auteur: Kees van Beijnum
Titel: Een soort familie
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar van uitgave: 2010
Aantal blz: 463
Isbn: 9789023457466 (MS)

Geen opmerkingen: