maandag 29 maart 2010

Clara's oorlog van Clara Kramer


Vanaf het moment dat de nazi’s op 21 juli 1942 de kleine Poolse stad Zolkiew bezetten, veranderde het leven van de vijftienjarige Clara radicaal. Terwijl de Joodse bevolking werd afgeslacht of op transport werd gesteld, verborg Clara's familie zich samen met twee andere gezinnen in een uitgegraven kruipruimte onder het huis van de Duitse familie Beck. In de kruipruimte kunnen zij niet staan. De kinderen hebben met de handen de ruimte uitgegraven omdat de volwassen in eerste instantie niet eens in de schuilplaats konden!

Wat intrigeert aan dit boek “Clara’s oorlog” is dat hierin niet alleen de ondergedoken families centraal staan, maar vooral hun beschermer Valentine Beck.
Beck is een onbetrouwbare man: hij drinkt, hij gaat vreemd, is een Volksduitser en een antisemiet. Er ontstaat om die reden vaak paniek in de schuilruimte. Als hij gedronken heeft wordt Beck loslippig. Zijn vreemdgaan met een van de vrouwen die onderduikt is gevaarlijk voor alle betrokkenen. Wat als Becks vrouw erachter komt. Maar steeds weer bewijst Beck ook zijn moed en haat tegen de nazi's en Russen. Van dezelfde Beck kreeg Clara steeds weer opnieuw schriftjes om de tijd in de schuilplaats te documenteren. Schriftjes, een potlood en de voor Clara broodnodige boeken om te lezen.

Het is hartverscheurend wat Clara, haar familie en de overige 3 families die ondergedoken zaten bij de familie Beck moesten doorstaan. Talloze malen zijn ze aan de dood ontsnapt. Aan de heldenmoed van Beck, zijn vrouw Julia en dochter Ala hebben de 18 onderduikers te danken dat zij levend de oorlog doorkwamen. Maar hoe....
Voor de oorlog woonden er ongeveer 5000 joden in het stadje, na de oorlog waren er nog slechts 50 joden over in Zolkiew.


Meer dan zestig jaar later heeft Clara Kramer (geboren Schwarz) haar ervaringen opgeschreven. Haar beschrijvingen voeren de lezer mee naar de donkere, benauwde schuilplaats onder het huis en naar de gezinnen die er woonden.

Titel: Clara's oorlog
Auteur: Clara Kramer ism Stephen Glantz
Uitgever: Uitgeverij De Arbeiderspers
Jaar van Uitgave: 2010
Blz.: 333
ISBN: 9789029572224 (yg)

Geen opmerkingen: