vrijdag 13 december 2019

Zwarte schuur van Oek de Jong

Oek de Jong thumbnailOek de Jong is de schrijver van een oeuvre van romans, verhalen en essays. Zijn bekendste boeken zijn de romans Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind en Pier en oceaan. Van zijn werk werden ruim 500.000 exemplaren verkocht, het werd in negen landen vertaald en bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs, F. Bordewijkprijs (2x), Busken Huetprijs en de Gouden Uil. Daarnaast werd hij viermaal genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en Gouden Uil.
Zijn nieuwe roman Zwarte schuur verscheen op 3 september 2019

Zwarte schuur gaat over een 59 jarige kunstschilder die een tentoonstelling heeft in het Stedelijke Museum. Een journalist  schrijft over de tentoonstelling en grijpt terug op een daad die de schilder op zijn 14 heeft begaan.
Dit trauma heeft hem zijn hele leven achtervolgd. Zijn ouders zijn na zijn  verblijf op de tuchtschool verhuisd van Zeeland naar Rotterdam. De schilder heeft geprobeerd deze gebeurtenis een plaats te geven in zijn leven. Maar hij is er diverse keren mee geconfronteerd. een oud dorpsgenootje treft hij in Frankrijk . Zij is een vriendin geweest van het bewuste meisje en kent de hele geschiedenis. Ook keert hij een keer terug naar het dorp en wordt geconfronteerd met de  broers van het meisje.
Maar ook zijn vrouw, die weduwe was, toen ze hem leerde kennen zit met een schuldgevoel omtrent
het overlijden van haar man.
Momenteel zitten ze in een huwelijkscrisis. Ondanks alles komen en bljven ze bij elkaar.
Een trauma uit de jeugd achtervolgt je hele leven.
Luisteren naar de schrijverGeen opmerkingen: