dinsdag 26 juni 2018

Een onmogelijke liefde van Christine Angot

Afbeeldingsresultaat voor christine AngotChristine Angot (1959) wordt algemeen erkend als een van Frankrijks grootste schrijvers. Ze schreef eerder een twintigtal boeken, waaronder Rendez-vous (2006), waarvoor ze de Prix de Flore ontving, Le Marché des amants (2008) en Une semaine de vacances (2012). In 2013 werd ze benoemd tot officier in L’ordre des Arts et des Lettres. Un amour impossible (2015) is bekroond met de Prix Décembre 2015.

Afbeeldingsresultaat voor onmogelijke liefde angotIn dit boek is Christine aan het woord. Zij is de dochter van Rachel. Rachel en Pierre hebben eind jaren vijftig een kortstondige relatie waaruit Christine is ontstaan.
Rachel Joodse uit een minder milieu wist dat Pierre niet met haar wilde trouwen. Ze voedt haar dochter alleen op maar blijft verliefd op Pierre. Pierre heeft via brieven en af en toe contact met zijn vrouw en dochter die hij niet wil erkennen. Wanneer Christine groter is heeft hij alleen nog contact met haar en het gaat zelfs zover dat hij haar verkracht. Moeder heeft dit niet in de gaten en de verhouding tussen moeder en dochter wordt  daardoor slechter.
Wanneer de moeder oud is in de tachtig praten moeder en dochter over deze aparte relatie en komen  zij weer dichter bij elkaar. Hoe ingewikkeld kan een moeder-dochter relatie zijn?   En hoe blind kun je zijn in de liefde?

Mooi boek!

Geen opmerkingen: