zaterdag 26 mei 2018

Het huis vol; een geschiedenis van het naoorlogse gezin door Anita Terpstra

Anita TerpstraAnita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en tevens freelance journalist en redacteur. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Terpstra's verhalen zijn gepubliceerd in AvantGarde en Lava en werden bekroond in de Trouw-verhalenwedstrijd.
In 2009 debuteerde ze als misdaadauteur met Nachtvlucht, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut) en de Crimezone Thriller Award. Van haar vierde thriller Anders  (2014) werden de rechten aangekocht door Denoël, een Franse uitgever. Eerder kocht de Duitse uitgever Blanvalet (Random House) al de rechten voor het boek, na een verhitte veiling met andere gerenommeerde Duitse uitgevers. 

Afbeeldingsresultaat voor het huis volIn  het boek het huis vol heeft zij de familie van haar vader en moeder gesproken  die beiden opgroeiden in een groot Nederlands na oorlogsgezin. Het ene gezin had veertien kinderen (familie van de moeder) met een strenge vader die dominant was en zijn kinderen met een riem sloeg als zij in zijn ogen iets deden wat niet mocht .Het andere gezin had 7 kinderen (familie van vader) waarvan de moeder jong overleed. Het jongste kind was amper 2 jaar. Elk hoofdstuk is gewijd aan een gezinslid met verhalen uit heden en verleden en daarna volgt een hoofdstuk over diverse onderwerpen (schoonmaken, huishoudboekje, kinderbijslag, invloed van de kerk, "moetje", roken) . Deze geven een goed tijdsbeeld. Ik denk dat dit boek vooral mensen  zal aanspreken die zelf  in deze tijd geboren en getogen zijn. Bovendien speelt dit in Friesland en ik denk dat het hier toch weer anders was dan in Brabant en Limburg. Het boek  is deels te vergelijken met gouden jaren  qua non fictie en  qua fictie met het boek van Judith Koelemeijer het zwijgen van Maria Zachae. Aanrader voor leeskringen om herinneringen aan het verleden  op te halen.

Geen opmerkingen: