woensdag 4 mei 2016

De stilte van Thé van Marie de Meister

http://mariedemeister.nl/assets/uploads/de-stilte-van-the.jpgMarie de Meister (1952) is schrijfster van literair proza. Zij won in oktober 1995 de verhalenwedstrijd van De Gids met het korte verhaal De dag dat grootmoeder gek werd. In 1998 debuteerde zij – onder de naam Rikki Holtmaat – met de verhalenbundel De Koningin van Lombardije. In 2000 debuteerde zij met haar eerste roman, Het gebroken woord. Haar derde boek, De vertellers, is eind maart 2002 verschenen. Deze uitgaven werden verzorgd door J.M. Meulenhoff te Amsterdam. Rikki Holtmaat heeft besloten onder haar pseudoniem Marie de Meister verder te gaan met haar literaire werk.

Dit zegt de schrijfster zelf over haar boek; In De stilte van Thé gaat het onder andere over de vraag van wie je bent en voor wie je in de wereld bent. Ben je eerst en vooral het kind van je ouders? Of ben je gewoon van jezelf? Met Hannah Arend denk ik dat je als mens niet alleen van jezelf en voor jezelf in de wereld bent, zoals mijn hoofdpersoon Sophie aanvankelijk meent. Je bent ook niet alleen van God en voor God in de wereld, zoals de nonnen Sophie willen doen geloven. De les die Sophie leert is dat je in de wereld bent met en tussen de andere mensen die er voor jou al waren en die er tegelijk met jou zijn. Je bent er om samen met hen het verschil te maken tussen niet-zijn en werkelijk menselijk-zijn. Dat verschil-maken maakt uit wie je echt bent.
 
Sophie is een succesvol televisieverslaggeefster. Dan moet zij een  heftig adoptie interview doen en wordt zij met haar eigen adoptie geconfronteerd. Tot haar achttiende had men voor Sophie verzwegen dat ze  bij een oom en tante in huis was, omdat haar moeder het klooster was ingegaan .

Nadat ze dit feit gehoord heeft ontvlucht ze haar pleeggezin en gaat in Amsterdam wonen. Dit gaat 20 jaar goed totdat ze door dit interview  in een burnout komt en op zoek gaat naar haar moeder die in een klooster in Duitsland zit  waar volledige stilte heerst en niet meer met haar familie spreekt.
Krijgt  Sophie haar moeder te spreken en kan zij aanvaarden dat haar moeder haar ter adoptie heeft afgestaan?
Dit thema wordt heel boeiend uitgewerkt. Filosofisch boek dat ook geschikt is voor leeskringen.
Via de brieven die Thé aan haar oudere zus Magda stuurt komen we haar verleden en haar keuze te weten.
Het boek bevat een literatuurlijst met boeken waaruit titels en passages zijn gebruikt.

Auteur: Marie de Meister
Titel: De stilte van Thé.
Uitgeverij:Amboanthos
Jaar van uitgave: 2016
Blz:348 blz
Isbn: 978026333514 (ms)

Geen opmerkingen: