woensdag 14 oktober 2015

Honolulu KIng van Anne-Gine Goemans

Honolulu King - Anne-Gine Goemans Anne-Gine GoemansAnne-Gine Goemans (1971) doceert journalistiek aan de hogeschool Utrecht, en is zelf werkzaam als journalist. In 2008 debuteerde zij met de roman Ziekzoekers

(In een familie van bloembollenkwekers verloopt de overdracht van het bedrijf naar de volgende generatie niet zonder problemen) die werd bekroond met de Anton Wachtersprijs voor het beste debuut. Haar roman Glijvlucht (2011) (Gieles (14, ik-figuur), die pal naast een nieuwe landingsbaan van Schiphol woont, traint zijn ganzen voor een spectaculaire actie om zijn altijd op reis zijnde moeder thuis te laten blijven.)  werd in 2012 bekroond met de Dioraphte Jeugdliteratuurprijs.


In Honolulu King draait het om de 80 jarige Indonesische Haarlemse  tokohouder Hardy Hardy die samen met landgenoten in Nederland  de band Honolulu King  in de zestiger jaren  vormden. Hij  wil nog graag een keer samen optreden of  met ze naar Hawaii gaan.
Zijn vrouw  Christina is opgenomen in een tehuis voor demente bejaarden. Het Hotel genoemd in deze roman. Hij bezoekt haar dagelijks en heeft  moeite met haar aftakeling. Hij heeft een betere band met zijn enige kleindochter Synne dan met zijn dochter. Hardy heeft zich aangemeld bij de Vrijmetselarij en tijdens de presentatie van zijn bouwstuk biecht hij een geheim op. Mag hij dan wel toegelaten worden?
Bovendien komt er tegenover de toko een Japanse sushi tent  en dan gaat Hardy helemaal los. Alles wat met Japan te maken heeft auto's, eten maakt hem woedend. 

Het boek leest vlot, het verhaal is meeslepend en je leeft mee met Hardy en zijn kleindochter. Het gaat over gehimen, wraak, woede  en schuld. VIa de cassettebandjes die Synne  van haar opa krijgt en afluistert kom je te weten wat er tussen de Indonesiers en de Jappen en Nederlanders heeft afgespeeld tijdens de Bersiap-periode. Verder krijg je in een inkijk  in de Vrijmetselarij.  De twintigjarige Synne is aan het experimenteren met seks met een studiegenoot en een getrouwde man met twee kinderen.
Het verhaal heeft een verrassend plot.

Honolulu King is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een Nederlandse loge van de vrijmetselarij die zeventien moorden sub rosa heeft gehouden. De citaten op de cassettebandjes in Honolulu King zijn afkomstig uit de collectie van het KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal en land en Volkenkunde) in Leiden.  Het boek bestaat uit 31 hoofdstukken. Het verhaal is chronologisch verteld met veel flashbacks.


Auteur: Anne-Gine Goemans
Titel: Honolulu-KIng
Uitgevrij: Ambo/Anthos
Jaar van uitgave: 2015
Blz: 347
Isbn: 9789041425225(ms) 

Geen opmerkingen: