woensdag 13 mei 2015

DWAALLICHT - JOSHA ZWAAN

Het is de derde roman van de schrijfster die bekendheid kreeg met haar boek Parnassia, over een Joods kind dat bij christelijke ouders werd geplaatst.

Dwaallicht is een indrukwekkende roman over de zoektocht van een onrustige ziel naar rust en stabiliteit.Sinds haar jeugd is Marthe anders dan anderen. Ze hoort stemmen  en is in zichzelf
gekeerd en maakt moeilijk contact met andere kinderen. De psychologische hulpverlening is in die tijd nog niet zover om een goede diagnose te stellen. Ze heeft een moeilijke jeugd en verliest zichzelf in betekenisloze  seks met jongens en later mannen. Totdat ze haar huidige man Barend ontmoet. Bij hem komt ze tot rust en tijdens haar zwangerschappen voelt ze zich ook op haar best.

Maar zonder er iets aan te kunnen doen, glijdt ze weer weg in depressies, en haar gezin lijdt hier enorm onder. Uiteindelijk volgt gedwongen opname, vanuit de kliniek  komt ze op straat terecht, en leeft een tijd aan de rand van de maatschappij.

Weer is het Josha Zwaan gelukt om een indrukwekkend verhaal neer te zetten, en het laat de onverschilligheid van onze maatschappij zien in de periode dat Marthe op straat leeft.


Dwaallicht / Josha Zwaan
Uitgave: Amsterdam : Ambo|Anthos, [2015], ©2015
Collatie: 251 pagina's ; 22 cm
Isbn: 9789026330650 (ap)Geen opmerkingen: