dinsdag 19 november 2013

Verloren mensen van Mirjam Rotenstreich

Mirjam Rotenstreich (1959) is schrijfster en stelde diverse bloemlezingen en boeken over literatuur samen. In 2002 schreef zij haar eerste roman: Salieristraat no. 100. Na de dood van haar zoon Tonio (waarover haar man A.F.Th. van der Heyden zijn roman Tonio schreef) schreef zij het boek Verloren mensen, waarin de thema's verlies en vrijheid centraal staan.

Abbi wil na het overlijden van haar ouders in het reine komen met haar moeizame jeugd. Ze huurt een villa in het Zwitserse Lugano, een plaats die ze zich uit haar jeugd als gelukkig herinnert. Maar de aanwezigheid van haar verhuurder, de eigenaardige  Phillipe, zorgt voor een ongemakkelijke sfeer. Hij dringt zich aan haar op en doet voorspellingen die ook uitkomen.  Wanneer hij haar dood voorziet, wil Abbi zo snel mogelijk weg.

Thema's : De beide ouders hebben de 2e Wereldoorlog overleefd maar hebben dit nooit goed verwerkt  en hebben dit hun hele leven op hun beide dochters geprojecteerd zodat zij ook geen normale jeugd hebben gehad. Rondom de thema's verlies en vrijheid heeft Mirjam Rotenstreich een fascinerend verhaal geschreven van angst en dreiging maar ook van moed en overleving.

Het boek leest als een spannende roman maar zet je wel tot nadenken. Ook geschikt voor leesclubs.


Auteur: Mirjam Rotenstreich
Titel: Verloren mensen
Uitgeverij: De Geus
Jaar van uitgave:2013
Isbn: 9789044524406 (ms)

Blz: 544


Geen opmerkingen: