maandag 5 september 2011

De geboorte van een wees van Maaike GerritsenMaaike Gerritsen (1967) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en specialiseerde zich in Nederlands als tweede taal. Ze gaf les aan anderstaligen van over de hele wereld. Nu werkt ze aan de Hogeschool In Holland, waar ze studenten begeleidt bij studie, stages en scripties. Ze woont met haar Deense man en drie kinderen in Haarlem. De geboorte van een wees is haar debuutroman.

Mooi boek herkenbaar voor iedereen die in deze situatie verkeert, ouders die ouder worden en dood gaan, je overziet je eigen leven, je plaats in het gezin en je beseft dat je nu zelf de oudste bent.

De hoofdpersoon gooit het roer om wordt therapeute, bekijkt haar relatie met haar broer en komt achter het waarom van de zelfdoding van haar vader en het familiegheim wat daarmee te maken heeft gehad.
Bovendien past het verhaal ook in deze tijd. De hoofdpersoon heeft het druk met haar kinderen, haar werk en de verzorging van haar terminale moeder. Ze vliegt van hot naar her.

Maaike Gerritsen schrijft herkenbaar en met scherpe en humoristische pen over het contrast tussen leven en dood, tussen levenslust en depressie, maar vooral over de stress en tijdnood in een samenleving waarin we alles willen en soms onszelf daardoor verliezen.
Auteur: Maaike Gerritsen
Titel: De geboorte van een wees
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Jaar van uitgave: 2011
Blz:224 p
isbn:9789041417619 (ms)

Geen opmerkingen: