zaterdag 30 juli 2011

Ontembare paarden/Glazen kasteel van Jeannette Walls


Een keerdrukboek dat uit 2 gedeelten bestaat: Het ene gedeelte beschrijft het verhaal van de grootmoeder en het andere gedeelte het verhaal van de kleindochter.
De kleindochter is de schrijfster van beide boeken en zij heeft de verhalen opgetekend uit de mond van haar moeder en haar eigen jeugdherinneringen.

In "Ontembare paarden" wordt als fictie het leven verteld van Lily Casey Smith (1901) die in Texas als kind al paarden temt op het boerderijtje van haar ouders, op haar 15e onderwijzeres in Arizona wordt en na een mislukte relatie op haar 29e trouwt, twee kinderen krijgt en op haar 39e leert vliegen. Haar kleindochter vertelt in 'Het glazen kasteel' over haar jeugd met een alcoholverslaafde vader en excentrieke moeder (Lily's dochter) die kunstenaar is. Samen hebben ze 4 kinderen waarvan de schrijfster Jeannette (1960) er een is. De vier kinderen zijn al jong zelfstandig en gaan in New York studeren. Hun ouders reizen hun achterna en leven als daklozen in New York.
Portret van een bijzondere jeugd, arm, eenvoudig maar toch met waarden en normen , veel verhuizen, dicht bij de natuur en ondanks alles niet ongelukkig.
Zeer bijzondere familiegeschiedenis over 3 generaties sterke vrouwen.
Auteur: Jeannette Walls
Titel: Het glazen kasteel/Ontembare paarden
Uitgeverij: House of Books
Jaar van uitgave: 2010
Blz: 304 p.
isbn: 9789044328349 (ms)

Geen opmerkingen: