maandag 3 mei 2010

Sofia, verhaal van een verboden liefde

Van de week was dit nieuwe boek van Vrij Nederland journaliste Margalith Kleijwegt veel in het nieuws. Het eerste exemplaar van het boek werd aangeboden aan minister Hirsch Balin. Kleijwegt beschreef het verhaal van een jonge vrouw uit Rotterdam van Marokaanse komaf. Sofia, dit is niet haar echt naam, raakt verliefd op een Nederlandse jongen. Voor haar vader is het onacceptabel dat zij kiest voor een niet-moslim. Nadat Sofia voor Maarten het huis heeft verlaten wordt zij door haar vader uit het gezin verstoten.

Kleijwegt reconstrueert het leven van Sofia, haar worsteling om zich van thuis los te maken. Ze verdiepte zich ook in de familie van Sofia, haar ouders, broers en zussen. Sofia, is het aangrijpende verhaal van een Marokaans-Nederlandse die zelf wil bepalen met wie zij trouwt.

Ik vond het een zeer goed beschreven verhaal. Ik ben bang dat dit fenomeen, het zich onder druk gezet voelen door familie om te trouwen met een partner die geaccepteerd wordt binnen de islamitische familie/cultuur, ook in Nederland nu nog op grote schaal plaats vindt. Het is dan wel geen uithuwelijken maar zeker een vorm van huwelijksdwang. Lees dit verhaal van Sofia, een vrijgevochten, slimme jonge vrouw, die een hoge prijs moet betalen: het verlies van haar familie. Ze staat er lange tijd helemaal alleen voor en dat alleen al levert veel psychische druk op.
Het boek zelf leest heel erg vlot door de schrijfstijl en de niet al te volle bladspiegel. Het verhaal blijft je zeker bij.

Titel: Sofia : verhaal van een verboden liefde
Auteur: Margalith Kleijwegt
Uitgeverij: Atlas
Jaar van uitgave : 2010
Blz.: 224 pagina's
ISBN: 9789045016658 (yg)

Geen opmerkingen: