maandag 17 mei 2010

De grens van Riikka Pulkkinen

Twee verhalen staan centraal in deze roman. Dat van de hoogleraar literatuur Anja, die haar man heeft beloofd hem te doden als hij aangetast door Alzheimer zijn persoonlijkheid (geheugen, spraak) kwijt zou raken. En dat van haar nichtje, het schoolmeisje Mari, die een relatie krijgt met de getrouwde leraar Julian. In beide gevallen drijft liefde tot het overschrijden van een maatschappelijke en morele grens. Een sterke en toegankelijk geschreven roman vanuit het wisselende perspectief van de hoofdpersonen (die zich in verschillende levensfases bevinden) waarin soms de thematiek (het tragische) te expliciet gegeven wordt. Pulkkinen (1980) studeert filosofie en literatuur. Dit is haar debuut, dat in Finland zeer positief ontvangen is.
Wonderlijk boek. Persoonlijk vond ik de verhaallijn van Anja het meest boeiend om te lezen. Je bent vanaf pagina 1 met haar verhaal, haar leven begaan.
De verhaallijn van de 16 jarige Mari die verliefd wordt op haar leraar Fins vond ik verderop in het boek wat te filosofisch worden.
Al met al wel een boek om aan te raden aan literatuurlezers.
Titel: De grens
Auteur: Riika Pulkkinen
Uitgever: Arbeiderspers
Jaar van Uitgave: 2009
Blz.: 317
ISBN: 9789029571463 (YG)

Geen opmerkingen: