zaterdag 15 mei 2010

Het eiland onder de zee van Isabel Allende

Vrijheid krijg je niet voor niets, die moet je bevechten.
Het eiland onder de zee van Isabel Allende is een ontroerend, exotisch en kleurrijk verhaal over de slaven op Haiti.

Hoofdpersoon van de roman is Zarite, een Caribische vrouw die op haar negende als slaaf wordt verkocht aan de Fransman Toulouse Valmorain, eigenaar van een suikerplantage op Haiti. Ze werkt voor hem en zijn zieke vrouw en verzorgt zijn zoontje. Zelf krijgt ze eveneens een kind van hem.
Als in 1791 de slavenopstand plaats vindt, kan ze zich ontworstelen aan het juk van haar meester. Juist omwille van zijn kinderen helpt ze Valmorain het eiland te ontvluchten. In New Orleans pakken ze het leven weer op, weet Zarite zich zelfs "vrij" te maken.
Wat een geweldig prachtig boek! Het is Allende op haar best, zoals we haar kennen uit haar eerste romans. Een rasvertelster: de sfeer, de hoofdpersonen, de geschiedenis, ze weet het zo prachtig tot leven te brengen met haar bijzondere, herkenbare schrijfstijl. Eens begonnen met lezen is het moeilijk te stoppen. Een echte aanrader voor de Allende-fan.
Titel : Het eiland onder de zee
Auteur: I. Allende
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Jaar van uitgave: mei 2010
Blz. 447
ISBN: 9789028423404 (yg)

1 opmerking:

boekenproeven zei

Inderdaad een prachtig boek. Wat een sterke vrouw, die ondanks haar onderdrukking veel liefde doorgeeft en positief in het leven staat.
Liefdesverhaal dat ook veel historische feiten bevat over de slavernijopstand, het kolonialisme en de Franse geschiedenis eind 18e eeuw.
"Vrijheid krijg je niet voor niets, die moet je bevechten"