maandag 24 februari 2020

Wandelen in een Escher van Michiel Stroink

Wandelen in een Escher - Boek Michiel Stroink (ISBN: 9044638750)
Michiel Stroink (1981) schreef de veelgeprezen romans Of ik gek ben (verfilmd door Frank Wandelen in een EscherWandelen in een EscherLammers), Tilt (winnaar publieksprijs Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs), Exit en De notaris en het meisje (longlist Libris Literatuur Prijs).

Wandelen in Escher is zijn vijfde roman (2020)
Lukas Sterreveld wordt achtervolgd. Door de overheid, door het leger, en vooral door de spoken uit zijn eigen verleden. Onder de grond, in de parkeergarage waar hij werkt, is het veilig.
Daar vindt hij de rust om zijn turbulente oorlogsverleden te vergeten. Totdat hij twee gevluchte kinderen aantreft, die zijn garage hebben uitgekozen om uitzetting te voorkomen.
Lukas verleent de kinderen onderdak. Hun aanwezigheid wakkert de chaos in zijn hoofd weer aan en zet de relatie met zijn collega Liz onder hoogspanning.
Als wachtmeester bij Dutchbat is Lukas de compound, en zijn dienstmakkers, ontvlucht op de dag dat Srebrenica viel. Twintig jaar later staat de Nederlandse staat, zijn grootste vijand, voor de deur. De garage verandert in een vesting, en Lukas staat weer voor dezelfde keuzes als toen. Maar is vluchten nu nog een optie?
Wandelen in een Escher is een intense roman over principes, keuzes en de mogelijkheid voor de mens om het goede te doen.

Thema: gevolgen van  wachtmeester zijn bij Dutchbat in Srebrenica , en wat doe je om kinderen te helpen tijdens de oorlog en kinderen die het land uitgezet moeten worden.
Spannend boek met veel gewetensvragen. Thema waar nog niet zoveel overgeschreven is.

Geen opmerkingen: