Na de dood van haar ouders trekt zij zich terug in Vijlen en laat door middel van korte impressies haar leven aan zich voorbij komen. Jeugd, pesten op school, katholicisme, vriendjes, studies en de ziekten van de beide ouders en hoe daarbij de afstand vanuit het westen een belangrijke rol speelde.
zondag 27 oktober 2019
Uit het zuiden van Carine Crutzen
Na de dood van haar ouders trekt zij zich terug in Vijlen en laat door middel van korte impressies haar leven aan zich voorbij komen. Jeugd, pesten op school, katholicisme, vriendjes, studies en de ziekten van de beide ouders en hoe daarbij de afstand vanuit het westen een belangrijke rol speelde.
dinsdag 22 oktober 2019
Ach Engeland van Peter Brusse
Peter Brusse behandelt op een luchtige manier de Engelse geschiedenis en
betrekt daarbij de banden met de Hollandse en later Nederlandse
geschiedenis. Hij toont daarmee de (wederzijdse)banden van Engeland met
het continent, waarvan de eilandbewoners die zich nu van het continent
willen losweken zich blijkbaar onvoldoende hebben gerealiseerd. In de
ondertoon van de schrijver proef je zijn liefde voor Engeland. De
uitkomst van de Brexit is - zelfs nu nog (oktober 2019) - ongewis.
Het kind van Noach door Eric Emmanuel Schmitt
Vader Puym krijgt de titel van rechtvaardige toegekend door het Yad Vashem instituut. “Het kind van Noach” is gebaseerd op een waargebeurd verhaal: tijdens de oorlog redde ene Joseph André (1908-1973), een onderpastoor, 271 kinderen van de concentratiekampen. In 1968 kreeg hij als dank van de Israëlische staat de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’. Op zijn graf staat een kruis én een joodse davidster.
"Het kind van Noach" is onderdeel van vier kleine, toverachtige novellen (de anderen: “"Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran", "Oscar en oma Rozerood" en "Milarepa") over interreligieuze relaties, gezien, gevoeld en verteld door een kind,
Eric-Emmanuel Schmitt (1960) is een gelauwerde Franse auteur, toneelschrijver en filmmaker. Tegenwoordig woont hij in België. Zijn boeken zijn in meer dan 35 talen vertaald.
woensdag 16 oktober 2019
Niet schrikken mama van Alma en Marita Mathijsen
Er is in de loop van de tijd veel veranderd. Vrouwen hebben kiesrecht gekregen, ze kunnen seks hebben zonder zwanger te worden. Marita moest vechten om als eerste vrouw uit haar dorp te kunnen gaan studeren en Alma was een van de strijdsters van metoo. Omdat Alma nog steeds veel ongelijkheid ziet neemt zij in haar brieven radicale standpunten in die door haar moeder weer worden weerlegd. Marita laat zien hoe vrouwen in het verleden voor hun gelijkwaardigheid zijn opgekomen.
Luisteren naar fragment.
Zonder liefde van Stefan Brijs
Dit boek van Stefan Brijs viel tegen. Paul en Ava ontmoeten elkaar op een keerpunt in hun leven. Beiden zijn eind twintig en hebben net allebei een relatie achter de rug. Zij hebben gemeenschappelijke interesses en krijgen samen vriendschap zonder seks. Deze vriendschap houdt een jaar stand.Beiden blijven op zoek naar een vaste partner en overleggen daarover met elkaar. Maar uiteindelijk blijkt zo'n vriendschap geen stand te kunnen houden. De vorige boeken van Stefan Brijs vond ik beter.
Stefan Brijs (1969) debuteerde in 1997 met de roman De verwoording.
Hierna volgden, naast een aantal essays, de roman Arend (2000), over de
groeipijnen van een verwaarloosde jongen; de kerstnovelle Twee levens
(2001), en zijn grote doorbraak De engelenmaker (2005), over wetenschap
en geloof. Van deze laatste titel zijn de vertaalrechten verkocht aan
meer dan vijftien landen. De roman werd bekroond met de Gouden Uil
Publieksprijs en genomineerd voor zowel de Libris als de AKO
Literatuurprijs. In 2011 verscheen Post voor mevrouw Bromley, een
verhaal over ouders en kinderen tegen de achtergrond van de Eerste
Wereldoorlog:
zaterdag 12 oktober 2019
Mijn ware verhaal van Karin Bloemen
Jarenlang is daar uit schaamte over gezwegen. Hij misbruikte zijn drie stiefdochters wat verregaande gevolgen heeft gehad voor hun verdere leven.
Het boek is voor zien van foto's van Karin en familie n het geeft goed weer hoe misbruik kan plaatsvinden onder dwang en onder het oog en dak van de moeder.
Alles wordt zeer gedetailleerd weergegeven.
Japin heeft eerder het leven van Karin Bloemen in de roman buiten is het feest.
Zie hieronder recensie uit 2012:
Afgelopen zondag Arthur Japin gezien bij Eva Jinek (30 september) Roman met mooi taalgebruik, heel ritmisch, dat zijn we van Japin gewend.
Thema over incest door een stiefvader,. Over veilig zijn in een gezin. (p.115-116 )Wat kan er allemaal gebeuren in een gezin? Een stiefvader die gaten boort om zijn stiefdochters te kunnen zien in slaapkamers en badkamer en wc. Spiegels ophangt om ze te kunnen observeren. Ze mee de Doka inneemt om ze te betasten.
De slachtoffers kunnen niet bij hun moeder terecht en voelen zich niet veilig.
Pas als de hoofdpersoon volwassen is en voor haar nichtje moet gaan zorgen en deze voor de rechtbank uit de handen van de stiefvader moet houden durft de bekende zangeres haar verleden openbaar te maken.
Er zijn maar weinig plekken waar je niets kan overkomen. Wij hebben dat al jong geleerd. Helemaal veilig ben je of weggeborgen in het donker, zodat geen mens je kan zien, of in het volle licht van schijnwerpers, waar niemand je kan missen. Dit is een fictieverhaal gebaseerd op het leven van Karin Bloemen.
Een succesvolle zangeres zet haar privacy op het spel wanneer zij een meisje wil redden uit de handen van een verkrachter.
zondag 6 oktober 2019
Visser van Rob van Essen

Een geschiedenisleraar zegt tijdens zijn lessen iets ondoordachts, wordt geschort en van het een komt het ander. Door dit gebeuren wordt zijn eigen leven en dat van zijn gezin compleet overhoop gehaald.
Door het verhaal heen komen we te weten dat de hoofdpersoon Jacob de dood van zijn dochter niet verwerkt heeft. Zijn opmerking over het neo-nazisme heeft verstrekkende gevolgen en daardoor wordt hij door sommige als een held vereerd. Al met al zijn het trieste gegevens. Toch wil je tot het eind toe weten hoe het Jacob vergaat…
Niet voor het eerst heeft Van Essen de dood tot thema van zijn werk gemaakt. In 2006 verscheen het boek Het jaar waarin mijn vader stierf, een egodocument over zijn vader en hemzelf. Dit keer creëert de NRC-recensent een fictief, soms absurdistisch decor om de thematiek op te voeren. De dood is echter geen overheersend thema, vreemdelingenhaat en mediahysterie komen ook aan bod en geven de roman een actueel karakter.
Het verhaal is vanaf de eerste pagina spannend en meeslepend. Van Essen weet de onmacht van een leraar, echtgenoot en vader, treffend over te brengen op de lezer. Die onmacht slaat echter plotseling om als de cynische hoofdpersoon zich opwerpt als beschermer van een terminaal ziek kindje in het ziekenhuis. In die absurdistische scène, waarmee Van Essen de lezer overvalt, wordt het lot van Jacob definitief beslecht.
vrijdag 4 oktober 2019
Liefde, als dat het is van Marijke Schermer
Marijke Schermer is roman- en toneelschrijver. Haar toneelwerk werd door meerdere gezelschappen gespeeld en in verschillende talen vertaald. Juni 2019 verscheen de roman Liefde, als dat het is en schrijft NRC in de paginagrote recensie dat Schermer 'hard op weg een van de interessantste schrijvers van Nederland te worden.' Haar roman Noodweer stond in 2017 op de shortlist van de ECI literatuurprijs en werd verkocht aan Spanje, Zwitserland, Denemarken.
Dit boek gaat over het thema echtscheiding. Het gaat over 6 personen.
Terri die weg gaat bij David. Hun 2 kinderen krista van 15 en Ally van 12 en de twee mensen waar mee ze een nieuwe verhouding hebben Sev en Lucas.De lezer gaat steeds mee in de geachten van een van de zes personen. Een speurtocht naar wat en hoe het moet: samenzijn, een individu zijn in het collectief van het gezin, leven buiten het normale.
Allerlei vormen van liefde komen via deze 6 personen aan bod: puberliefde, vriendschap, lust en genieten van het moment.
Na een huwelijk van 25 jaar zijn de beide partners veranderd. Ze denken elkaar te kennen. Maar desondanks hebben ze geheimen voor elkaar. En voor al Terri voelt zich niet gelukkig wil meer ruimte.
In dit boek komt ook veel eten voor. David kookt goed voor zijn kinderen. Sev kookt voor David. En Terri lukt het niet meer om te koken. Krista wil niet eten en Ally doet haar best om alles lekker te vinden wat haar vader kookt.
Misverstanden zijn er ook doordat dingen niet uitgesproken worden de lezer weet meer dan de personen van elkaar.
Terri verdenkt David dat hij haar chats heeft gelezen en verwijderd.Maar dat heeft Krista gedaan.
Luister zelf naar de schrijfster over dit boek.
Prachtig boek waar een toneelstuk van gemaakt kan worden. Je ziet het zo voor je.
Abonneren op:
Posts (Atom)