maandag 10 juni 2019

De goede zoon van Rob van Essen

Rob van Essen heeft een mooi blog. Lezen dus!

De goede zoonDeze roman speelt 7 dagen in de toekomst. ongeveer 2050. Er wordt op een ironische manier teruggekeken op onze tijd. Demoeder van de naamloze hoofdpersoon is  enige tijd geleden op 100 jarige leeftijd gestorven en de 60 jarige zoon heeft haar de afgelopen twintig jaar altijd op woensdag bezocht.

Hij wordt in het begin meegenomen door Lennox een man die hij op 20 jarige leeftijd in het archief heeft leren kennen. In dit boek zelfrijdende en pratende auto"s. Robots, rugzakken die zelf lopen, wcpotten die je gezondheid analyseren  en palio's  de nieuwste smartphones.

Heel veel vreemde gebeurtenissen, maar ook een zoon die over zijn moeders leven  en dood praat en zijn eigen  balans over het leven opmaakt.
Iedereen heeft een basisinkomen  en dat leidt tot luiheideen . Veel verwijzingen naar schrijvers, literatuur, nostalgiekranten. Boek voor leeskringen en dat je moet herlezen zodat je er nog meer uit kunt halen. Terecht de Librisprijs 2019.

 Uit recensie HP/de tijd:
Juist op dat moment duikt Lennox weer op. Hij heeft de schrijver opnieuw nodig. Ditmaal moet hij de verzonnen jeugd van Bonzo uit zijn eigen geheugen laten halen, aangezien de nieuwe identiteit van De Meester ‘is uitgedoofd’. Hier krijgt De goede zoon de trekken van een dystopische road novel. In de auto naast Lennox raast de schrijver door onbekende gebieden naar een al even onbekend eindpunt. Het regent, er zijn bosbranden, modderstromen, desolate dorpjes, duistere nachtclubs. Van Essen citeert de beroemde beginzin van Dantes Divina Commedia: “In het midden van het leven bevond ik mij in een donker bos.” Met Lennox als gids daalt de schrijver af in de hel 
Geen opmerkingen: