zondag 24 maart 2019

Normale mensen van Sally Rooney

Afbeeldingsresultaat voor sally RooneySally Rooney is een Ierse schrijfster. Haar debuutroman Conversations with Friends verscheen in 2017 en haar tweede roman Normal People volgde een jaar later.

Normale mensenNormale mensen is het verhaal van Marianne en Connell. Beiden zitten in de hoogste klas van een middelbare school in een provinciestadje in West-Ierland. Marianne stamt uit een rijk milieu, Connell komt uit een gebroken arbeidersgezin. Zijn moeder – die hem kreeg op haar zeventiende – werkt als schoonmaakster bij Marianne thuis.
advertentie
Op school liggen de verhoudingen totaal anders. De knappe en sportieve Connell ligt goed bij zijn medeleerlingen, meisjes adoreren hem. Marianne daarentegen is een outcast. Verstoken van vrienden als ze is, brengt ze de pauzes door met het lezen van Proust.

Marianne en Connell  trekken elkaar aan en stoten elkaar af. Maar voor het debutantenbal kiest Connell een ander meisje en dan is de relatie even over.

Beiden gaan  naar Dublin op het Trinity college studeren. Marianne past daar beter qua milieu dan Connell. Hij is daar eenzaam. Toch cirkelen ze om elkaar heen. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar.
Normale mensen  is in de kern een boek over de vraag of mensen elkaar kunnen veranderen. In het geval van Marianne en Connell luidt het antwoord driewerf ja.

Geen opmerkingen: