dinsdag 30 oktober 2018

Schokland van Saskia Goldschmidt


Saskia Goldschmidt (Amsterdam, 1954) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en was lang actief als theaterdocente en actrice. Haar debuut Verplicht gelukkig, portret van een familie (Cossee 2011) werd een groot succes. In oktober 2012 verscheen haar roman De hormoonfabriek (Cossee 2012), waarvan de Duitse, Zuid-Afrikaanse, Turkse en Engelse vertaalrechten kort na verschijnen werden verkocht. Inmiddels is het boek ook in Frankrijk gepubliceerd door de prestigieuze uitgeverij Gallimard, is er in Nederland een hoorspel in 25 afleveringen uitgezonden en zijn de filmrechten verkocht. De hormoonfabriek werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2013. Haar voorlaatste roman is De voddenkoningin (Cossee 2015).

Op 22 november komt Saskia Goldschmidt vertellen over haar  nieuwste boek  Schokland in Oss. In Schokland wordt aan de hand van het gezin Koridon het aardbevingsprobleem in Groningen verwerkt.
Voor dit boek verhuisde Saskia twee jaar naar Middelstum, werkte met de boeren mee op het land en leerde families kennen die veel weg hebben van de Koridons.
 De trotse familie Koridon  woont al sinds 1859 op Schokland. De oude boer Zwier en zijn dochter Trijn verwijten zichzelf allebei de dood van Jort, hun zoon en broer. De schuld schept een onderlinge band, al blijkt die ook op misverstanden te berusten. Trijn ontvluchtte de boerderij eenmaal met de man die Femkes vader zou worden, maar keerde na drie jaar gedesillusioneerd uit de stad terug met een dreumes. Sindsdien vervult ze plichtmatig haar rol van boerin op Schokland. In het ‘dodevogelmuseum’ waar Jort ooit vogels opzette, is zij doorgegaan met zijn liefhebberij en vindt daar haar momenten van geluk.
Dochter Femke kan beter met dieren omgaan dan met mensen. Ze krijgt een moeilijke lesbische relatie met een naburige boerin Danielle. Verder zien we  wat voor gevolgen de aarbeving heeft op het boerenleven. Boerderijen die verwoest worden, familiebedrijven die gedwongen moeten stoppen, de ambtenarij waar tegen ze vechten, activisten en  hoe de media het allemaal mee omgaat.
Bevingsschade wijten de ambtenaren aan slecht onderhoud door de boeren, en schadebesluiten worden eindeloos vertraagd of zelfs herroepen. In enkele cursieve stukjes laat Saskia  Giuseppe Mercalli  de seismoloog die honderd jaar geleden een aardbevingsschaal ontwikkelde voor de schade aan mensen, dieren, gebouwen en natuur aan het woord. Mercalli’s schaal wordt in veel landen gebruikt naast die van Richter, maar niet in Nederland.

Geen opmerkingen: